„Explorări contemporane”, la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Explorări contemporane”, la Muzeul de Artă

Cultură 02 Martie 2012 / 00:00 438 accesări

Muzeul de Artă le oferă constănţenilor care doresc să petreacă câteva ore agreabile în compania muzelor creatoare posibilitatea de a călători prin universul cultural. Reunite sub genericul „Explorări contemporane”, cele două manifestări găzduite, astăzi, de instituţia de cultură, de la orele 13.00, respectiv 14.00, aduc în acelaşi spaţiu artele plastice şi muzica. „Explorările contemporane” se deschid cu vernisajul expoziţiei „Atitudini”, care reuneşte pe simeze lucrări de pictură, sculptură, grafică şi ceramică, realizate de profesorii de la Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” din Bucureşti.

IN MEMORIAM DINU GHEZZO După periplul prin universul formelor şi culorilor, de la ora 14.00, se dă startul unei manifestări emoţionante, „In memoriam” Dinu Ghezzo. Evenimentul cu genericul „Explorări digitale - sunet, imagine, mişcare, sens” este închinat compozitorului, dirijorului şi profesorului constănţean care s-a stins din viaţă pe 9 decembrie, la New York. Îi vor aduce un pios omagiu directorul Muzeului de Artă, criticul Doina Păuleanu, cadrele universitare Ana Maria Munteanu şi Adina Ciugureanu şi artista Iulia Sima. Evenimentul multimedia este realizat în colaborare cu Laboratorul de Comunicare din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius”.

Maestrul Dinu Ghezzo (1941, Tuzla – 2011, New York) obişnuia să vină cu mare drag în Constanţa sa natală, pentru a se întâlni cu prietenii, în special foşti colegi de la reputatul Colegiu Naţional „Mircea cel Bătrân”, dar mai ales pentru a-i aduce în faţa publicului constănţean pe studenţii şi masteranzii săi din America. Concertele pe care le susţinea pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, alături de discipolii săi, erau primite cu mare bucurie de către publicul constănţean Ultima întâlnire consemnată la Constanţa a marelui dirijor şi profesor a avut loc în anul 2008, când artistul a revenit în oraşul natal pentru un concert susţinut de absolvenţii claselor de dirijat pentru compozitori de la Departamentul Compoziţie din cadrul Universităţii din New York.

În anul 2004, maestrului i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”.



12