Explozie de îmbolnăviri cu HIV în Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Faceţi sex protejat!

Explozie de îmbolnăviri cu HIV în Europa de Est

Monden 30 Iulie 2012 / 00:00 457 accesări

CONCLUZII ALARMANTE Creşterea numărului de cazuri de infectare cu HIV în Europa de Est, în ultimii zece ani, pune în umbră optimismul care a marcat a 19-a conferinţă internaţională privind SIDA, care s-a încheiat vineri seară, la Washington. ”Mortalitatea cauzată de SIDA a scăzut cu 35% pe plan mondial, în ultimii zece ani, iar incidenţa noilor infecţii s-a redus cu peste 20% în cinci ani, însă fac cu totul excepţie mai multe ţări, dintre care cinci se află în Europa de Est şi în Asia Centrală”, a explicat Michel Kazatchkine, fost trimis special al ONU pentru SIDA în această regiune. În aceste ţări, mortalitatea şi incidenţa infecţiilor a crescut cu peste 25%, a precizat fostul director al Fondului Mondial împotriva SIDA, funcţie din care a demisionat în luna ianuarie.

Potrivit ultimelor statistici ale ONU/SIDA publicate chiar înainte de conferinţa de la Washington, 1,5 milioane de persoane trăiau cu HIV, în 2008, în Belarus, Rusia, Ucraina, România, în R. Moldova, ţări din Europa de Est şi în Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Turkmenistan, ţări grupate în regiunea Asia Centrală, ceea ce înseamnă o creştere de 66% din 2001. Dintre acestea, 170.000 tocmai contractaseră infecţia. În Rusia, în cinci regiuni ale ţării, numărul infecţiilor a crescut cu 700% din 2001 în 2008, iar astăzi, un rus din o sută este infectat. În aceste ţări, creşterea puternică a cazurilor de infecţie rezultă în mod esenţial din folosirea în comun a seringilor, în rândul toxicomanilor. ”Peste 60% din cazurile cumulate sunt legate în mod direct de folosirea în comun a seringilor şi de faptul că politicile publice nu recunosc reducerea riscurilor sau valoarea dovedită a tratamentelor substitutive ca methadona”, a explicat doctorul Kazatchkine.

CONSUMUL DE DROGURI ATRAGE CELE MAI MARI RISCURI În Rusia, persoanele drogate reprezintă 64% dintre cele infectate cu HIV şi numai 18% dintre cele care au acces la un tratament antiretroviral. În regiunea Europei de Est şi în Asia Centrală, indicele de acces la antiretrovirale este de numai 23%. O lipsă a măsurilor preventive combinată cu absenţa tratamentului explică de ce în Europa de Est numărul deceselor cauzate de boli ce au legătură cu SIDA este de şase ori mai mare decât acum zece ani. La aceasta se adaugă o frecvenţă sporită a co-infecţiilor, în aceleaşi regiuni, în cazul toxicomanilor care îşi injectează droguri, care au de 23 de ori mai multe şanse de a contracta tuberculoza decât populaţia în general. Fostul director al Fondului Mondial împotriva SIDA a subliniat şi creşterea puternică a numărului co-infecţiilor în cazul hepatitei C. La rândul său, Francoise Barre-Sinoussi, co-laureată a Premiului Nobel în anul 2008, şi-a exprimat regretul că ”urgenţa de a acţiona din punct de vedere medical se loveşte de stigmatizarea şi incriminarea bolnavilor în aceste ţări”.

Taguri articol


12