O explozie puternică s-a produs ieri în apropierea unei uzine chimice din Doneţk, fieful separatiştilor din estul Ucrainei. Primăria din Doneţk a precizat că, potrivit datelor preliminare, explozia a avut loc în apropierea unei uzine chimice care produce explozibili şi care se află în vecinătatea aeroportului. Tiruri intense de rachete puteau fi auzite ieri după-amiază dinspre aeroport, unul dintre principalele puncte de tensiuni de la instaurarea unui armistiţiu în estul Ucrainei, la 5 septembrie. Un lider separatist din Doneţk a evocat, la rândul său, o explozie produsă într-o clădire în care se afla pentru a participa la o reuniune. Trei persoane au suferit răni provocate de cioburi de sticlă, a declarat Andrei Purghin, vicepremierul republicii autoproclamate de separatiştii din Doneţk.
Pe de altă parte, armata ucraineană a indicat că a respins două atacuri în regiunea separatistă învecinată Lugansk, unul în apropierea localităţii Smile, comis de separatişti, şi altul la postul de frontieră Krasna Talivka, de la graniţa rusă, comis de un grup care venea de pe teritoriul Rusiei. Cel de-al doilea atac s-a soldat cu doi morţi în rândul forţelor ucrainene, a precizat un purtător de cuvânt al armatei, Andrei Lisenko.
EXECUȚII EXTRAJUDICIARE Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International acuză serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii pro-ruşi de execuţii extrajudiciare comise în cursul conflictului din estul Ucrainei. ”Au fost găsite dovezi privind execuţii arbitrare atribuibile ambelor părţi, dar nu de amploarea raportată de presă şi de autorităţile ruse”, precizează Amnesty International într-un raport prezentat la Kiev. Organizaţia a investigat gropi comune descoperite, la sfârşitul lunii septembrie, în satul Nijnia Krinka, unde, potrivit Moscovei, ar fi fost 400 de cadavre. ”Au fost găsite nouă cadavre şi dovezi privind implicarea forţelor pro-Kiev în moartea a cel puţin patru persoane”, adaugă Amnesty. Administraţia de la Kiev a respins acuzaţiile privind implicarea în crimele de la Nijnia Krinka, denunţând un ”act provocator”. Cel puţin 3.707 persoane au murit în confruntările separatiste din estul Ucrainei, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Oficiul ONU pentru Coordonarea Activităţilor Umanitare.
ACORDURI... ELECTORALE Preşedintele Petro Poroşenko a dat asigurări că ucrainenii nu vor suferi de frig la iarnă, mulţumită acordului său cu Vladimir Putin privind reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti, cu o săptămână înainte de alegerile legislative cu valoare de test pentru şeful pro-ocidental al statului. El a anunţat, totodată, un acord cu Moscova în vederea restabilirii controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, o condiţie-cheie, în opinia Kievului, pentru pacificarea estului separatist pro-rus al ţării, în care luptele continuă să facă ravagii. Aceste declaraţii făcute la televiziunile ucrainene intervin după negocieri, vineri, la Milano, cu Putin şi lideri europeni. Poroşenko - ales preşedinte în mai, în baza promisiunii de a restabili pacea în estul ţării şi de a normaliza relaţiile cu Rusia - este în campanie pentru alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat pentru a-şi consolida puterea. Însă, duminică, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat că este prematur să se vorbească despre vreun acord.
Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al gigantului rus în domeniul gazelor Gazprom, Serghei Kuprianov, a subliniat că acordul de principiu între cei doi preşedinţi urmează să fie formalizat după soluţionarea spinoasei probleme a datoriei. Putin a anunţat vineri că această datorie se ridică la 4,5 miliarde de dolari. Kievul contestă suma totală a acestei datorii la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm. Grupul rus Gazprom a sistat, în iunie, livrările de gaze naturale către Kiev, care refuză creşterea preţului decretată de Moscova după venirea la putere, în februarie, a pro-europenilor în Ucraina, care a acumulat o datorie importantă. Poroşenko a adăugat că pentru perioada de vară, când cererea este mai redusă, Kievul ar dori un preţ de 325 de dolari, ceea ce Moscova refuză. Preţul actual este de 485 de dolari.
Putin le-a cerut europenilor, care se tem de perturbări ale aprovizionării lor din cauza conflictului, să ajute Ucraina, care se confruntă cu dificultăţi financiare, să-şi plătească datoria la gaze naturale. Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a anunţat sâmbătă că Moscova refuză în continuare amendarea contractului comercial dintre Gazprom şi distribuitorul ucrainean de gaze naturale Naftogaz.
Referitor la estul Ucrainei, preşedintele ucrainean a anunţat un acord cu Rusia în vederea restabilirii controlului la frontiera ruso-ucraineană de către grănicerii ucraineni, a căror activitate este imposibilă în prezent, în zona controlată de separatişti. Kievul acuză Moscova că trimite în estul Ucrainei armament şi combatanţi şi că a mobilizat în august, în această regiune, trupe din cadrul armatei, ceea ce Moscova dezminte. Putin a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu Franţa, Germania şi Italia asupra utilizării avioanelor fără pilot în vederea supravegherii frontierei dintre Rusia şi Ucraina.