Explozii de mică intensitate la ambasada britanică în Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Explozii de mică intensitate la ambasada britanică în Iran

Externe 02 Aprilie 2007 / 00:00 650 accesări

Circa o sută de cetăţeni iranieni au protestat, duminică, în faţa ambasadei britanice de la Teheran, scandînd "Moarte Marii Britanii" şi pretinzînd scuzele autorităţilor de la Londra pentru ceea ce aceştia au numit "pătrunderea ilegală în apele teritoriale iraniene". Martori au declarat că au auzit mai multe explozii de mică intensitate şi au văzut nori de fum ridicîndu-se din interiorul ambasadei britanice din centrul Teheranului. Un martor a precizat că s-au produs opt explozii, ce păreau a fi fost produse de dispozitive artizanale de mici dimensiuni. Iranul a trimis imediat o scrisoare oficială ambasadei britanice, în care a protestat faţă de un presupus incident petrecut în Irak, în care trupele britanice ar fi încercuit consulatul iranian din Basra şi ar fi tras focuri de armă în aer. Totodată, Marea Britanie a trimis Iranului un răspuns scris la nota sa diplomatică, referitoare la menţinerea în detenţie a celor 15 militari britanici capturaţi în Golful Persic în urmă cu opt zile. Duminică, Iranul nu reacţionase încă la răspunsul Londrei.

În reuniunea de sîmbătă a miniştrilor Afacerilor Externe ai UE, preşedinţia germană şi Marea Britanie şi-au exprimat îngrijorarea faţă de posibilitatea de a fi judecaţi cei 15 britanici şi şi-au exprimat sprijinul necondiţionat pentru Guvernul britanic. În replică, Ministerul iranian al Afacerilor Externe a denuţat "sprijinul iraţional" oferit de UE oficialilor de la Londra. Şi preşedintele american, George W. Bush, a denunţat, sîmbătă, capturarea celor 15 militari britanici, calificată de acesta drept un "comportament fără scuze".

O informaţie controversată care a făcut înconjurul lumii, de la Moscova, susţinînd că militarii britanici capturaţi în Golful Persic ar urma să fie deferiţi justiţiei iraniene, a încins sîmbătă disputa. Ulterior, ambasadorul iranian la Moscova a dezminţit că ar fi dat publicităţii informaţia. Şeful diplomaţiei iraniene, Manuchehr Mottaki, i-a avertizat pe omologii de la Londra cu privire la politizarea cazului militarilor britanici capturaţi de forţele iraniene. Devine însă din ce în ce mai incertă varianta care ar satisface regimul de la Teheran, astfel încît criza să se soluţioneze. Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat că Marea Britanie nu urmează "calea legală şi logică" în încercările sale de detensionare, iar ministrul Afacerilor Externe sublinia într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu şeful diplomaţiei nipone, Taro Aso, că "Marea Britanie trebuie să recunoască faptul că a avut loc o încălcare a apelor teritoriale iraniene şi să garanteze ca aceasta nu se va repeta".

Cetăţenii britanici sînt mai degrabă în favoarea unei soluţii diplomatice pentru a obţine eliberarea militarilor. 40% din participanţii la sondaj au declarat că sînt de acord cu atitudinea Guvernului Blair de a încerca să rezolve problema pe calea negocierilor.



12