Mai multe explozii puternice s-au auzit ieri în apropiere de locul prăbuşirii avionului malaezian, în estul Ucrainei, în zona controlată de separatişti, a constatat o jurnalistă a agenţiei AFP, la scurt timp după sosirea experţilor internaţionali. O coloană de fum putea fi văzută în zonă, la mai puţin de zece kilometri de locul în care se află în continuare fragmente din cadavrele victimelor şi din epava avionului prăbuşit la 17 iulie. Experţii olandezi şi australieni au sosit ieri la locul tragediei, după mai multe încercări eşuate, începând de duminică, din cauza luptelor din proximitate, a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Armata ucraineană a anunţat ieri dimineaţă că îşi va suspenda, pentru o zi, ofensiva din est împotriva separatiştilor pro-ruşi, la cererea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a permite accesul experţilor internaţionali la locul prăbuşirii aeronavei. Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova. Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatişti şi pe protectorii lor de la Kremlin că sunt responsabili de această catastrofă.
Parlamentul ucrainean a aprobat, ieri, trimiterea la locul prăbuşirii avionului a forţelor armate olandeze şi australiene, numărul acestora putând fi de maximum 950 de persoane, a anunţat preşedintele Legislativului, Oleksandr Turcinov. Tot ieri, Parlamentul ucrainean a respins demisia premierului Arseni Iaţeniuk, evitând o nouă criză politică în ţara devastată deja de un conflict armat.
PROBE DISTRUSE Moscova se teme că autorităţile de la Kiev vor să distrugă probele care demonstrează că ele au jucat un rol în catastrofa avionului Boeing 777, în estul Ucrainei, a declarat, miercuri, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, citat de Russia Today. Diplomatul rus a reamintit promisiunea nerespectată a preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, de a înceta operaţiunile militare în raza a 40 de kilometri de la locul prăbuşirii MH17. Potrivit lui Ciurkin, ”acţiunile Kievului constituie o încălcare a Rezoluţiei 2166 a Consiliului de Securitate şi pot avea consecinţe grave asupra anchetei internaţionale. Ne temem că autorităţile de la Kiev vor distruge probele care demonstrează că ele au jucat un rol în catastrofa avionului malaezian”, a afirmat ambasadorul rus la ONU.
În replică, un oficial al Președinției ucrainene a declarat ieri că Rusia a priori nu poate avea o funcţie de menţinere a păcii în zona prăbuşirii avionului malaezian. ”În contextul în care s-a demonstrat că Moscova furnizează separatiştilor armament şi echipamente militare, iar militari ruşi luptă de partea insurgenţilor, Rusia nu poate avea o funcţie de menţinere a păcii, să iniţieze o operaţiune de pacificare şi să participe la ea”, a declarat Valeri Cialîi. El a menţionat că ”din punctul de vedere al dreptului internaţional, în Ucraina nu există un conflict care să necesite o intervenţie a forţelor de menţinere a păcii”. Oficialul ucrainean a declarat că autorităţile de la Kiev nu vor să permită distrugerea probelor la locul accidentului aviatic.
TAXĂ DE RĂZBOI Parlamentul ucrainean a aprobat un proiect privind introducerea temporară a unui impozit militar de 1,5% din venit pentru finanţarea forţelor armate, în condiţiile în care Ucraina cheltuie aproape şase milioane de dolari pe zi pentru ofensiva împotriva separatiştilor din estul ţării. Ministerul Finanţelor speră ca prin noul impozit să strângă aproximativ 2,9 miliarde de grivne (241 de milioane de dolari) pentru a asigura finanţarea forţelor de apărare.