Ieri a avut loc, la Constanţa, deschiderea celei de-a XXI-a ediţii a târgului Expoagroutil, unicul eveniment de profil din Dobrogea. Cei interesaţi îl pot vizita până pe 1 iunie, în parcarea Teatrului de vară - Complex Perla, din Mamaia. Organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA Constanţa), în colaborare cu Direcţia Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa), sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, târgul reuneşte 42 de firme din România şi patru din Italia şi Bulgaria, ceea ce face ca evenimentul să devină unul cu participare internaţională. Expozanţii, în cea mai mare parte din Constanţa şi Bucureşti, dar şi din alte judeţe, pun la dispoziţia fermierilor din Dobrogea tot ce este nevoie pentru ca aceştia să obţină producţii agricole cât mai bune. Pentru o mai bună informarea a fermierilor în ceea ce priveşte domeniul în care activează, s-a organizat în prima zi a târgului şi un simpozion de prezentare cu tema „Probleme actuale ale agriculturii româneşti în context european”. În cadrul acestuia, specialişti din domeniu au dezbătut teme de actualitate, precum „Agro-ecosistemele României vs. Regionalizare”, „Contractul de arendare conform noului Cod Civil în anul 2013 şi capcanele acestuia”, „Forme de asociere în domeniul agriculturii” şi ”Facilitarea comerţului cu produse agro-alimentare în bazinul Mării Negre”.
Tradiţionalul eveniment de la malul mării este organizat pe mai multe secţiuni: tractoare, combine şi echipamente agricole, input-uri pentru agricultură, salon de produse ecologice, salon de flori, salon de finanţări şi asigurări, preponderent pentru sectorul agricol, reuniuni profesionale pe teme de actualitate.
Potrivit expozanţilor, în cadrul târgului din Mamaia, fermierii pot cumpăra tractoare, maşini şi echipamente pentru mecanizarea agriculturii., cum ar fi echipamente pentru furaj, prese, cositoare, maşini utilitare. Dacă preţurile tractoarelor pornesc de la câteva zeci de mii până la câteva sute de mii de euro, ceva mai ieftine sunt sistemele de irigaţii şi motopompe, pentru care cererea este tot mai mare din partea agricultorilor, mai ales în judeţul nostru. „Fermierii şi-au dat seama că un sistem de irigaţie este foarte important şi că acesta poate dubla sau chiar tripla producţia”, a precizat un producător constănţean de sisteme de irigaţii prezent la eveniment.
Ieri, în prima zi a expoziţiei, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, a vizitat târgul, alături de vicepreşedintele Senatului Nicolae Moga şi de cei doi vicepreşedinţi ai CJC, Cristian Darie şi Cristinel Dragomir. „Agricultorii constănţeni trebuie să viziteze acest târg de utilaje agricole, unde pot găsi cele mai moderne tractoare, combine sau semănători. Important este că aceste utilaje de ultimă generaţie au consumuri foarte mici de combustibil. De asemenea au o capacitate foarte mare, adică pot acoperi suprafeţe foarte mari de teren. După cum se ştie, timpul în agricultură este foarte important. În aceste condiţii este evident faptul că un astfel de utilaj nu este scump. Suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine. Avem nevoie de utilaje de calitate pentru a avea performanţă în agricultură. La această expoziţie agricultorii pot găsi cele mai bune utilaje”, a declarat preşedintele CJC.