Exportăm 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Exportăm 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic

Justiție 21 Aprilie 2012 / 00:00 331 accesări

România exportă 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, principalele pieţe fiind Germania şi ţările nordice, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega. „Din păcate, 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, circa 3.650 de tone în 2010, a plecat către export în vrac, în special în Germania şi ţările nordice, pieţe unde se înregistrează cel mai mare consum de miere”, a spus Rebega. Acesta a precizat că pentru 2011 estimează o producţie de miere obţinută în sistem ecologic cu cel puţin 5% mai mare decât în 2010, în condiţiile în care a crescut atât numărul producătorilor înregistraţi în sistem, cât şi numărul de familii de albine. „Numărul apicultorilor români aflaţi în conversie sau certificaţi ecologic a înregistrat o creştere de la 867 în 2010, la 927 anul trecut, în timp ce numărul familiilor de albine a ajuns anul trecut la 106.525 faţă de 98.100 de familii de albine în 2010”, a explicat consilierul ministerului. Cei mai mulţi producători în sistem sunt în Mureş - 104, cu 14.000 familii de albine şi în Braşov - 11.500 familii. Potrivit sursei citate, intrarea în sistem ecologic presupune respectare unor reguli stricte şi certificarea ulterioară a stupilor, familiilor de albine şi a producţiei de către un organism de certificare acreditat de minister. „Apicultorii care vor să intre în sistem ecologic trebuie să folosească doar tratamente cu substanţe naturale în combaterea unor boli ale albinelor, iar albinele trebuie duse în pastoral numai pe culturi certificate sau în floră spontană certificată. De asemenea, o condiţie esenţială este ca fagurile să fie din ceară, iar perioada de conversie să fie de minimum un an”, a spus Rebega. Mierea ecologică trebuie să conţină pe etichetă logo-ul comunitar, frunza dar şi codul ţării de unde provine, iar preţurile sunt de regulă cu 20% până la 100% mai mari decât mierea obţinută în sistem convenţional.

Taguri articol


12