Exportul de carne de porc în UE, interzis pînă la sfîrşitul lui 2009

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Exportul de carne de porc în UE, interzis pînă la sfîrşitul lui 2009

Social 13 Septembrie 2007 / 00:00 687 accesări

Perioada de interdicţie aplicată livrărilor de carne de porc din România şi Bulgaria a fost extinsă de către experţii veterinari din Uniunea Europeană (UE), întrucît îngrijorările privind bolile care afectează animalele din cele două state persistă. După descoperirea unor focare de pestă porcină, potrivit tratatelor de aderare a României şi Bulgariei la UE, autorităţile de la Bruxelles au interzis livrările de carne şi produse din carne de porc către celelalte state europene pînă la finele lunii septembrie a anului 2007, cînd trebuia realizată următoarea evaluare. „Considerăm că este necesar să prelungim aceste restricţii pînă la 31 iulie 2008, în cazul Bulgariei, şi pînă la 31 decembrie 2009, în cazul României, întrucît pesta porcină nu este încă sub control în niciuna dintre aceste două ţări”, se arată într-o informare a Comisiei Europene. Problema pestei porcine este considerată foarte severă, în special în România, unde au fost raportate, în luna august, mai multe focare la ferme a căror producţie este destinată comerţului. De asemenea, numai în prima jumătate a lui 2007 au fost identificate 164 de focare de pestă porcină la crescătorii individuale. Bulgaria stă mai bine, cu doar trei focare de pestă procină, la crescătorii individuale, care au fost descoperite de la începutul anului. Livrările de carne şi produse din carne de porc ale firmelor româneşti în statele membre UE sînt interzise din 2003, reluarea find condiţionată de eradicarea pestei porcine fără utilizarea vaccinului. Cum România derulează o campania de vaccinare, firmele şi autorităţile caută soluţii pentru reluarea exporturilor. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat, ieri, că România va solicita Comisiei Europene, după lichidarea focarelor de pestă porcină din judeţul Timiş, reluarea livrărilor de produse din carne de porc în UE, prin sistemul lohn.



12