Comisia Europeană ar putea permite României să reia exporturile pe piaţa UE de carne şi produse din carne de porc fabricate în România. „În perioada următoare vor mai avea loc inspecţii comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de către Comisie, în ceea ce priveşte reluarea comerţului cu carne de porc şi produse româneşti din carne de porc pe piaţa intracomunitară”, spune un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene. Permiterea livrărilor de carne de porc produsă la nivel local reprezintă o etapă necesară pentru liberalizarea totală a comerţului, inclusiv posibilitatea comercializării de porci vii pe piaţa europeană. Din 2003, România a avut interdicţie pe piaţa europeană privind livrările de carne şi produse procesate din carne de porc. Abia la sfârşitul lui 2009, ţara noastră a primit aprobarea Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală prin care unităţile de procesare a cărnii de porc provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, să poată livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti. Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.