Expoziţia permanentă a Muzeului „Callatis”, reorganizată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţia permanentă a Muzeului „Callatis”, reorganizată

Cultură 25 Mai 2011 / 00:00 2380 accesări

Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia inaugurează, astăzi, de la ora 12.00, noua expoziţie permanentă de artefacte: neolitice, greceşti, elenistice, romane şi romano-bizantine. Instituţia a fost închisă, timp de câteva săptămâni, pentru lucrări de reparaţii şi reorganizarea expoziţiei de bază.

Directorul Muzeului „Callatis”, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a subliniat faptul că schimbarea şi modernizarea expoziţiei permanente a muzeului erau absolut necesare, modul de expunere a artefactelor lăsând de dorit. „Unele dintre exponate erau aşezate pe poliţele deformate ale unor rafturi vechi din fier, vopsite cu negru, la fel ca într-un depozit. Alte exponate se aflau în vitrine instabile, gata în orice moment să se prăbuşească. Cu toate eforturile noastre, din ultimul timp, de a mări numărul de vizitatori, aceştia erau tot mai puţini. Au fost situaţii când anumiţi cetăţeni ne-au întrebat, din uşa muzeului, dacă s-a mai schimbat ceva în expoziţie şi, cum expoziţia era aceeaşi de ani de zile, nu mai aveau motive să ne viziteze”, a precizat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

• Noi spaţii de expunere, la muzeul callatian • Fondurile necesare modernizării expoziţiei permanente şi demarării unor lucrări de reparaţii au provenit din banii obţinuţi în urma lucrărilor de cercetare arheologică preventivă pe autostrada Arad - Timişoara, la care a participat un colectiv de cercetători ştiinţifici ai muzeului, printre care dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Ion Pâslaru şi dr. Mihai Ionescu. Completarea cheltuielilor pentru renovarea muzeului constituie, însă, contribuţia financiară a primarului Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, care a fost de acord să sprijine demersul specialiştilor muzeului. Astfel, s-au reparat şi stabilizat vitrinele, a fost reparat sistemul de iluminat, s-a zugrăvit spaţiul expoziţional, pardoseala a fost curăţată, rafturile învechite au fost duse în depozit şi s-au amenajat noi spaţii de expunere pentru ca artefactele să fie mai bine puse în valoare. Primarul Mihai Claudiu Tusac a declarat: „Pe lângă lucrările de reparaţii, expoziţia de bază a fost îmbogăţită cu noi obiecte din depozit, dar şi cu noi artefacte restaurate şi conservate de specialiştii instituţiei. Îi aşteptăm pe toţi locuitorii Mangaliei, dar şi pe turiştii aflaţi în sudul litoralului românesc, să vină şi să vadă expoziţia permanentă a muzeului într-o nouă prezentare. În perioada următoare va fi reluată şi seria activităţilor cultural-ştiinţifice care au ca scop atragerea către muzeu şi a altor categorii de vizitatori, exceptându-i pe cei pasionaţi de istorie”.

La finele sezonului estival vor începe reparaţiile şi la renumitul mormânt cu papirus.



12