Pictorul Aurel Gheorghiu Cogealac revine în atenţia publicului iubitor de artă cu o expoziţie personală cu vînzare, al cărei vernisaj va avea loc, în această seară, de la ora 19.00, în clubul constănţean „Fish“. Artistul plastic nu va fi prezent la eveniment, fiind implicat într-o manifestare similară, la Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă de către redactorul-şef al revistei de cultură „Tomis“, Bogdan Papacostea.
Lucrările, reunite sub titulatura „Portret“, vor fi expuse, timp de o săptămînă, în clubul „Fish“. „Portret reprezintă o sondare a misterului persoanei umane în zona cea mai complexă a subiectului: chipul. Prezentate sub formă de efigie, ca rezultat al unei ţesături complexe de simboluri, chipurile care alcătuiesc expoziţia Portret reprezintă o dare de seamă despre omul contemporan şi legăturile sale cu lumea mitologică, într-o manieră devenită de-acum marcă a pictorului Aurel Gheorghiu Cogealac“, a precizat omul de cultură Bogdan Papacostea. Evenimentul este organizat de clubul „Fish” şi Librăria Sophia, în colaborare cu revista de cultură „Tomis“.
Aurel Gheorghiu Cogealac s-a născut în 1967, în localitatea Cogealac, judeţul Constanţa. După cum artistul însuşi mărturiseşte, pe site-ul său, acesta a început să picteze în 1990. După precizările oferite de pictor - care a ales să se identifice cu comuna natală Cogealac -, acesta a fost „descoperit“ în anul 1994, cînd un critic, Teodor Ionescu, i-a analizat, „în fugă“ lucrările, în paginile revistei „Tomis“. Au urmat alte aprecieri, din care se detaşează cea a regretatului Marcel Chirnoagă.
Creaţiile sale au fost prezentate în expoziţii personale organizate în perioada 1994-2005, la Constanţa (Fundatia „Harry Tavitian“), Bucureşti, Sibiu, Braşov, Bacău, Tîrgu Jiu, Cluj Napoca, dar şi în Elveţia, la Paris sau la Budapesta (Institutul Cultural Român). Lucrările sale se află în colecţii particulare din România, Elveţia, Franţa, Anglia, Germania, Belgia, Suedia, Norvegia, Statele Unite ale Americii şi Iran. Despre operele lui Aurel Gheorghiu Cogealac, criticul de artă Gheorghe Vida spunea: „Permanenta pendulare între fragment şi întreg, în fragment regăsindu-se întregul şi invers, conferă un interes deosebit imaginilor lui Cogealac, devenit treptat creatorul unei lumi proprii, o lume animată de un suflu vizionar şi stimulator, al gîndirii imaginative“.