Expoziţie de artă plastică, la finalul Taberei Internaţionale „Lucian Grigorescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţie de artă plastică, la finalul Taberei Internaţionale „Lucian Grigorescu”

Cultură 27 August 2009 / 00:00 432 accesări

La Medgidia se află în plină desfăşurare, în această perioadă, cea de-a VI-a ediţie a Taberei Internaţionale „Lucian Grigorescu”, eveniment cu tradiţie, care reuneşte, anual, plasticieni apreciaţi, atît din România, cît şi de peste hotare. La ediţia 2009 a manifestării participă 15 artişti plastici, veniţi din Turcia, Cipru, Germania şi România. Lucrările acestora realizate pe toată durata Taberei Internaţionale de la Medgidia, deschisă din data de 20 august, vor face obiectul unei expoziţii care urmează să fie vernisată în această sîmbătă, la ora 18.00, în holul central al Spitalului Municipal Medgidia. Ediţia din acest an a taberei este consacrată conceptului de „terapie prin artă”, lucrările artiştilor plastici fiind dedicate pacienţilor interni ai spitalului din Medgidia.

Cea de-a VI-a ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură „Lucian Grigorescu” (20-30 august) omagiază personalitatea marelui pictor dobrogean Lucian Grigorescu, născut la Medgidia, în anul 1894 şi declarat cetăţean de onoare al oraşului, în octombrie 2006. Prin ecourile create în timp, la nivel naţional şi internaţional, această manifestare plastică reprezintă un eveniment de excepţie pentru spaţiul dobrogean, îndeosebi pentru locuitorii Medgidiei.

Lucian Grigorescu s-a născut la 1 februarie 1894, la Medgidia şi a încetat din viaţă la 28 octombrie 1965, la Bucureşti. În perioada 1912-1920, artistul a urmat, ca auditor, cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, cu întrerupere între anii 1915-1918, pentru satisfacerea stagiului militar, pentru ca în 1918 să deschidă prima expoziţie personală, la Iaşi. În anul 1920, artistul şi-a continuat studiile la Institutul Superior de Artă din Roma. Inspirat de natura exuberantă, scăldată de soare, resimţind influenţe din creaţia lui Paul Cézanne, deschizător de noi orizonturi pentru arta secolului al XX-lea şi dezvoltînd idealurile devenite clasice ale impresionismului, Lucian Grigorescu a fost, înainte de toate, pictor al naturii, dar aici trebuie adăugată şi natura umană. Deşi cele mai multe portrete care îi poartă semnătura aparţin perioadei tîrzii a artistului, totuşi, şi în tinereţe, acesta a realizat unele portrete semnificative. Lucian Grigorescu a fost şi membru corespondent al Academiei Române.



12