Expoziţie de documente Doina Jela

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Biblioteca Judeţeană

Expoziţie de documente Doina Jela

Cultură 10 Martie 2012 / 00:00 349 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” găzduieşte, până la finele lunii martie, o expoziţie de documente dedicată scriitoarei şi traducătoarei Doina Jela. Evenimentul expoziţional este realizat de Serviciul Informare Bibliografică Locală al Bibliotecii Judeţene Constanţa, responsabil fiind bibliograful Anca Dobre. Manifestarea se înscrie seriei expoziţionale „Valori ale culturii dobrogene”.

Doina Jela s-a născut la 1 martie 1951, în localitatea constănţeană Vadu. După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, timp de 11 ani, a fost profesoară de limba şi literatura română la şcoala generală din Valea Dacilor, judeţul Constanţa. De asemenea, în perioada 1990 - 1993, a fost redactor la revista de cultură „Tomis”. Ulterior, a intrat în redacţia editurii Humanitas, unde a coordonat colecţiile „Procesul comunismului” şi „Memorii, jurnale”. A colaborat cu proză, eseuri, recenzii, cronici şi interviuri la revistele: „România literară”, „Tomis”, „Contemporanul”, „22”, „Amfiteatru”, „Arca”, „Familia”, „Vatra”, „Observator” (din Munchen).

Pentru romanul non-fictiv „Cazul Nichita Dumitru”, publicat în 1995, a fost distinsă cu premiul de onoare pe anul 1996, de către Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton. În 1997, îi apare la Editura Polirom volumul de note intime „Telejurnalul de noapte”, iar anul următor, publică „Această dragoste care ne leagă”, desemnată „Cartea anului“ la Târgul Internaţional de Carte de la Timişoara. Inspirat de cartea „Drumul Damascului” (publicată de Doina Jela în 1999), marele regizor Lucian Pintilie realizează tulburătorul film „După-amiaza unui torţionar”. În 2001, îi apare „Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste”, iar în 2008, publică volumul de interviuri „O sută de zile cu Monica Lovinescu”.



12