Expoziţie de icoane a studenţilor Facultăţii de Arte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţie de icoane a studenţilor Facultăţii de Arte

Cultură 03 Aprilie 2010 / 00:00 687 accesări

Ca în fiecare an, în preajma marilor sărbători creştin-ortodoxe, cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”, Specializarea Pedagogie - Arte Plastice şi Decorative prezintă publicului de la malul mării frumoase expoziţii de artă plastică, pe teme religioase. Anul acesta, în Săptămâna Mare, chiar pe 1 aprilie, studenţii anului al II-lea, îndrumaţi de asist. univ. drd. Anamaria Avram, au vernisat, la campusul universitar, o expoziţie de icoane.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa studenţilor, a cadrelor didactice, a reprezentanţilor conducerii universităţii şi a publicului larg. Vernisajul a fost deschis de cuvântarea şefului Catedrei de Arte Plastice şi Decorative, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu. Aceasta a lăudat strădania studenţilor şi munca de îndrumător a asist. univ. drd. Anamaria Avram, apreciind în mod special catalogul editat cu ocazia expoziţiei de către îndrumător şi de lect. univ. drd. Eduard Andrei. În discursul său, s-a apropiat de latura de înţelegere filosofică a icoanelor purtătoare de mesaj sacru, aducând în rândul celor prezenţi înţelepciunea marelui teolog ordodox rus Paul Nicolaevici Evdokimov.

În cadrul manifestării a luat cuvântul şi prorectorul prof. univ. dr. Nicolae Dură, care şi-a exprimat bucuria de a vedea, an de an, în Joia Mare, expoziţia de icoane plină de culoare şi spirit a studenţilor de la Facultatea de Arte. De asemenea, Geta Deleanu, muzeograf la Muzeul de Artă, a făcut un scurt istoric al icoanei şi a subliniat importanţa existenţei specializării de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative în peisajul învăţământului superior la Constanţa, exprimându-şi bucuria de a vedea un mare progres al calităţii artistice. Prof. univ. dr. Ibram Nuredin, care predă cursul de iconografia artei creştine, a încurajat studenţii să se apropie de universul icoanelor, pentru că aici ei pot lua contact direct cu lumea spirituală, cu adevăratele valori creştine.

Asist. univ. drd. Anamaria Avram este cea care ţine seminarul practic şi care a îndrumat efectiv realizarea icoanelor din punct de vedere tehnic, respectând tradiţii străvechi. Avram a prezentat o latură neştiută: faptul că nu toţi studenţii au avut încredere, de la început, că vor izbuti să picteze icoane, fiind o tehnică ce implică post, răbdare, respectare strictă a etapelor de lucru, multă muncă, ceea ce a făcut ca unii dintre ei să abandoneze sau să lucreze cu emoţii. Asist. univ. drd. Anamaria Avram s-a adresat studenţilor, mobilizându-i ca, pe viitor, văzând ce lucruri minunate pot ieşi din mâna lor, să lucreze cu totală încredere, pentru că harul divin se va pogorî asupra lor, inspirându-i în lucru.

Directorul Fondului Plastic, Alice Dinculescu, a subliniat, în final, faptul că, de acum, prin înalta calitate a execuţiei la care au ajuns, aceşti studenţi au căpătat, deja, şi statutul de creator profesionist. Alice Dinculescu i-a îndrumat pe tineri către această profesie pentru viitor, le-a sugerat faptul că pot deveni membri colaboratori cu Fondul Plastic, observând că au o mare şansă de a se integra repede în forul Uniunii Artiştilor Plastici.

Au mai fost prezenţi la vernisaj lect. univ. dr. Gheorghe Caruţiu, prep. univ. drd. Sânziana Romanescu, prep. univ. drd. Ovidiu Felipov, conf. univ. drd. Liliana Mărunţelu, conf. univ. dr. Mariana Cojoc, prof. univ. drd. Eduard Vlad, decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu, prorectorul cu probleme de învăţământ, prof. univ. dr. Marian Cojoc şi artistul plastic Gabriel Brojboiu.



12