Vizitatorii care trec pragul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) pot vizita o atractivă expoziţie temporară, intitulată „Reprezentări figurate din colecţiile MINAC“. Găzduită în sala „Vasile Canarache“ a instituţiei muzeale, expoziţia reuneşte o serie de „reprezentări figurate“ din diverse materiale: piatră, ceramică, bronz sau marmură. „Această expoziţie o precede pe cea pe care o vom deschide în cadrul sesiunilor Pontica, pentru a marca cei 130 de ani de la prima menţionare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie“, a precizat directorul MINAC, Gabriel Custurea.
Varietatea de obiecte de cult, decorative sau cu utilitate practică surprinde atît publicul larg, cît şi specialiştii. Reprezentările redau portrete de oficiali, cavaleri traci, obiecte, jucării şi piese decorative, tipuri feminine expresive sau diverse figuri mitologice. Exponatele, datînd din perioadă romană, dar şi din cea din cea elenistică, sînt însoţite de fotografii artistice. Piesa „de rezistenţă” a expoziţiei o reprezintă vasul tip crater, datînd din perioada romană, decorat cu chipurile lui Dyonisos, Cybela sau Medusa, cu încrustaţii şi reprezentări în relief.
Potrivit cercetătorului ştiinţific Livia Buzoianu, cea mai mare parte a pieselor expuse provine din depozitele muzeului constănţean, printre exponate numărîndu-se şi lucrări care nu au fost puse, încă, în circuitul ştiinţific. „Intenţia noastră a fost să organizăm o expoziţie atractivă, care să vină şi în întîmpinarea publicului larg, în continuarea şi completarea obiectelor prezentate în Sala Tezaur şi care să reprezinte o noutate şi pentru noi, specialiştii. Nu toate piesele expuse sînt cunoscute. Unele sînt lucrări inedite, care nu au intrat, încă, în circuitul ştiinţific“, a precizat cercetătorul Livia Buzoianu. Potrivit acesteia, la realizarea expoziţii au contribuit mai mulţi cercetători de la MINAC.