Cei o sută de ani care se împlinesc, anul acesta, de la începerea săpăturilor la cetatea Ulmetum sunt marcaţi printr-o expoziţie aniversară, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Deschiderea manifestării prin care se celebrează centenarul cercetărilor este programată astăzi, de la ora 13.00, în sala „Vasile Canarache”. Expoziţia reuneşte imagini ce surprind aspecte de la săpăturile efectuate de-a lungul timpului, dar şi piese descoperite de arheologi, reprezentative pentru aşezarea romană de la marginea satului Pantelimon.
Visul lui Vasile Pârvan de a deschide un şantier într-o cetate necercetată, care să servească, totodată, drept „şcoală” pentru tinerii arheologi s-a împlinit când se descoperise o inscripţie care atesta existenţa unui „vicus Ulmetum”. Chiar dacă reputatul cercetător identificase două centre care corespundeau scopului său - castrul de la Celei - Romanaţi, situat pe malul Dunării şi cel aflat în comuna Pantelimonul de Sus - l-a ales pe cel din urmă şi datorită faptului că materialul de lucru necesar cercetărilor se afla la Tropaeum Traiani, fiind mai uşor de transportat.
Săpăturile au început în 1911, cu o echipă numeroasă, iar în prima campanie, Pârvan degajase deja aproape trei sferturi din zidurile cetăţii, dezvelise complet zidurile, trasase mai multe sectoare în interiorul cetăţii şi scosese la lumină o serie de inscripţii care au fost şi publicate. De asemenea, marele arheolog a descoperit şi o construcţie de mari dimensiuni, absidală, situată aproape în mijlocul cetăţii, a cărei utilitate nu fusese identificată. Cercetările recente au dovedit că este o bazilică, numită de specialişti simplu, „Bazilica lui Pârvan”. Săpăturile au continuat în anii 1912-1913 şi s-au încheiat în 1914, când Vasile Pârvan a abordat o altă cercetare, mutând materialul la Histria.
Abia după nouă decenii, în 2004, săpăturile au fost reluate de către specialiştii MINAC. Ideea reluării acestora îi aparţinuse regretatului director al MINAC, Adrian Rădulescu, care nu a mai apucat să-şi vadă împlinit visul.
Ulmetum avea statut de vicus, aflat în jurisdicţia cetăţii Capidava. Zidurile care se văd şi astăzi au fost ridicate în timpul lui Iustinian.