Expoziţie dedicată Culturii Cucuteni, la Vatican

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţie dedicată Culturii Cucuteni, la Vatican

Cultură 17 Septembrie 2008 / 00:00 788 accesări

O primă expoziţie mondială dedicată Culturii Cucuteni a fost vernisată, ieri, la Palazzo della Cancelleria, în perimetrul istoric al Cetăţii Vaticanului. Organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, manifestarea „Una Grande Civilta dell\'Antica Europa, V-III millenni a.C.” este unul dintre evenimentele culturale cele mai importante ale ultimilor ani la care participă ţara noastră. „Gîndit ca un eveniment itinerant şi avînd în perspectivă vernisaje în alte mari capitale ale lumii, expoziţia dedicată Culturii Cucuteni s-a născut dintr-un parteneriat între România, Ucraina şi Republica Moldova. Nu este deloc întîmplător faptul că organizatorii au decis că debutul acestei iniţiative trebuie să fie Roma şi că locul cel mai potrivit pentru o manifestare de o asemenea importanţă se cuvine să fie Palazzo della Cancelleria, una dintre cele mai prestigioase şi monumentale clădiri aflate în proprietatea Sfîntului Scaun\', a declarat ambasadorul României la Vatican, Marius Lazurca. Diplomatul român a precizat că, prin seria de expoziţii care a debutat la Vatican, Cucuteni va deveni cu certitudine o marcă înregistrată a excelenţei culturale româneşti, precum şi o manifestare a disponibilităţii de colaborare internaţională a autorităţilor culturale din România. La rîndul său, Lăcrămioara Stratulat, comisar al României la această manifestare, a precizat că este „pentru prima dată pe plan mondial, cînd se organizează o expoziţie dedicată Culturii Cucuteni - Trypillia, pentru întreaga arie, adică România, Republica Moldova şi Ucraina\'.

Expoziţia „Una Grande Civilta dell\' Antica Europa, V-III millenni a.C.” va rămîne deschisă pînă pe 31 octombrie şi reuneşte aproximativ 500 de piese, majoritatea dintre ele făcînd parte din tezaurul de patrimoniu al celor trei ţări. Obiectele prezentate de România provin din colecţiile Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeelor de Istorie din Bacău, Vaslui, Suceava, Botoşani şi Piatra Neamţ. Potrivit Lăcrămioarei Stratulat, important este şi catalogul, finanţat de Fundaţia „Cucuteni pentru Mileniul III”, care este excepţional ca valoare editorială şi urmează să fie distribuit pe parcursul expoziţiei.

Palazzo della Cancelleria este situat în perimetrul istoric al Cetăţii Eterne şi ilustrează în mod unic splendorile arhitecturale şi decorative ale stilului renascentist. În Roma contemporană, el este, de asemenea, recunoscut prin prestigiul implicit pe care îl atribuie evenimentelor culturale pe care le găzduieşte, prin acordul autorităţilor competente ale Vaticanului.

Taguri articol


12