La Galeria de Artă „Amfora” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa se va vernisa, mâine, de la ora 17.00, o expoziţie cu totul specială, „Din flori de Techirghiol”, semnată de Constanţa Vlăgea, directorul Casei de Cultură din Techirghiol. Vernisajul va fi susţinut de artistul plastic constănţean Leonte Năstase.
Constanţa Vlăgea se dovedeşte a fi un pictor sensibil, care valorifică în creaţiile sale - mici bijuterii în relief - printr-o tehnică specială, plante prestate. „Când culorile toamnei se aştern agale pe pământ, aşteptând venirea iernii, am aşezat culoare lângă culoare, frunză pe frunză, floare lângă floare, imortalizându-le într-o expoziţie de ’pictură a plantelor ce nu mor’, pe care am intitulat-o ’Din flori de Techirghiol’”, îşi justifică demersul creativ Constanţa Vlăgea.
Vernisajul expoziţei este un moment special şi un „pretext” fericit pentru alte două evenimente culturale deosebite: literatură şi teatru. În cadrul expoziţiei, Constanţa Vlăgea îşi va lansa şi volumul „Între malurile vieţii”, prin care, după cum a precizat prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, autoarea îşi reconfirmă calitatea de prozator. „Între malurile vieţii” este o carte despre prietenie, despre legăturile speciale dintre oameni şi, nu în ultimul rând, despre oraşul Techirghiol, cu realităţile sale contemporane. Prezentul volum, la fel ca precedentul, „Pe maluri de loc vărgat” şi ca cel care se află în curs de apariţie, întregeşte profilul sufletesc al autoarei.
Un alt moment deosebit în cadrul evenimentului de mâine îl constituie prezenţa trupei „Scena lui Tănase” a Casei de Cultură „Constantin Tănase” din Techirghiol. Trupa, coordonată de Constanţa Vlăgea şi alcătuită din adolescenţi şi tineri talentaţi, va prezenta obiceiuri şi tradiţii din Dobrogea de Sud în noaptea Sfântului Andrei. Potrivit Crinei Popescu, conservator în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa, tinerele fete din „Scena lui Tănase” vor descânta, inclusiv de dragoste şi pentru aflarea viitorului şi a ursitului şi vor alunga spiritele rele. Astfel, „Scena lui Tănase” va aduce în prim-plan, sub forma de teatru popular, obiceiuri din misterioasa noapte a Sfântului Andrei, aşa cum erau ele practicate în satul tradiţional românesc, locul în care practicile magice se îngemănează cu elemente religioase.