Cea de-a cincea ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură ,,Lucian Grigorescu“, care a debutat la Medgidia pe 21 august, a ajuns, ieri, la final. Ultima zi a manifestării a fost marcată de vernisajul expoziţiei care cuprinde lucrările artiştilor profesionişti participanţi la tabără, dar şi pe cele ale micilor creatori. Expoziţia va fi deschisă la Muzeul „Lucian Grigorescu“ din localitate timp de două săptămîni, iar lucrările - fiecare pictor va lăsa pentru colecţia oraşului cîte trei creaţii - vor face parte din colecţia muzeului de artă contemporană care urmează să fie deschis la Medgidia.
Cei 15 participanţi, la care se adaugă şi cei cinci juniori, au primit, fiecare, diplome de participare şi cîte un album de artă din partea primarului Medgidiei, Marian Iordache. La vernisaj au luat cuvîntul prof. univ. dr. Nicoleta Zagura, expert cultură în cadrul Reţelei Catedrelor UNESCO pentru Dialog Intercultural şi Interreligios, precum şi criticul de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa. „Lucian Grigorescu a fost unul dintre cei mai mari colorişti ai artei româneşti. El mărturiseşte în nenumărate rînduri că această deprindere a culorii a dobîndit-o pe cînd era copil în Medgidia, în acest loc unde soarele este atît de puternic, unde tonurile capătă intensitate luministică absolut specială, unde sufletul său s-a simţit atras către acest gen de spectacol plastic“, a apreciat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. Criticul de artă a completat: „Lucian Grigorescu a pornit din Medgidia şi chiar dacă, apoi, legăturile cu oraşul natal au fost sporadice, nu a uitat de unde a plecat şi amprenta luminii acestui oraş l-a însoţit pretutindeni, în sudul Franţei sau la Balcic, l-a însoţit în sinteza sa extraordinară, în care un fost impresionism de cea mai bună calitate dobîndeşte calităţile unui stil de excepţie. Lucian Grigorescu este un artist recognoscibil, un artist care a reuşit să fie unul dintre cei mai importanţi plasticieni ai artei moderne şi contemporane prin deschiderea sa către modernitate şi, în acelaşi timp, prin anocrare în ceea ce pictura de senzaţie are mai durabil şi mai adînc“.
Participanţii la tabăra de creaţie ,,Lucian Grigorescu“ au efectuat vizite de documentare şi s-au inspirat din frumuseţea locurilor pe care le-au vizitat. Ei au ajuns şi la mănăstirile „Sfîntul Andrei“ şi „Dervent“ şi au degustat vin de la crama de la Medgidia.
Pe 27 august, în cadrul Taberei Internaţionale de Pictură ,,Lucian Grigorescu“ a avut loc şi vizita oficială a secretarului general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Sergiu Nistor. Aceasta a fost efectuată cu ocazia organizării evenimentului cultural numit „ Anul 2008, anul diversităţii culturale. Identitate culturală românească la Medgidia“. Cu acest prilej a fost organizată o expoziţie de obiecte etnografice ale zonei, iar prof. univ. dr. Nicoleta Zagura a prezentat un studiu dedicat Medgidiei şi minorităţilor naţionale ale locului, care urmează să fie publicat la Universitatea Uppsala din Suedia. Grupul de pictori juniori a redat motive populare dobrogene, iar pictorii profesionişti au făcut portretele celor mici, îmbrăcaţi în costume populare.
Cei 15 artişti participanţi la tabăra de creaţie sînt: Ştefan Pelmuş, Gheorghe Caruţiu, Daniela Ţurcanu-Caruţiu, Marcel Bunea, Petru Lucaci, Mircea Vasile Mureşan, Cornelia Gherlan, Mariana Samoilă, Gheorghe Urdea, Mircea Costea, Marcel Bordei - SUA, Nina Inkari - Finlanda, Petru Asimionese - Ucraina, Tănase Lavinia şi Eugen Raportoru. La aceştia se adaugă şi micuţii artişti care au luat lecţii de la profesionişti: Ioan Ţiplica, Irina Maria Vîlceanu, Eda Asan, Gabriela Crişu şi Cristian Ciornei. Coordonatorul principal al taberei a fost Ion Crişan, şef compartiment în cadrul Primăriei Medgidia.
Cea de-a cincea ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură ,,Lucian Grigorescu“ a fost organizată de Primăria Medgidia, sub egida Ministerului Culturii şi Cultelor, a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a Institutului Cultural Român şi Uniunii Artiştilor Plastici din România.