Expoziţie „In memoriam“ dr. Liliana Lazia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Biblioteca Judeţeană

Expoziţie „In memoriam“ dr. Liliana Lazia

Cultură 20 Iulie 2013 / 00:00 680 accesări

Dacă o fulgerătoare suferinţă nu ar fi smuls-o din mijlocul familiei şi al celei de-a doua case ale sale, Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman”, dr. Liliana Lazia (21 iulie 1954 - 31 martie 2011) ar fi împlinit, în această duminică, 59 de ani. În semn de preţuire pentru cea care, timp de 13 ani, a condus destinele bibliotecii, angajaţii instituţiei de cultură, foştii ei colegi, i-au dedicat, luna aceasta, o expoziţie de carte „In memoriam”.

ÎNTRE CERCETARE ŞI POEZIE În expoziţie sunt reunite lucrările care poartă semnătura inconfundabilă a constănţencei care s-a identificat cu spaţiul dobrogean, dedicându-şi viaţa promovării şi îmbogăţirii lui culturale. Astfel, din cadrul expoziţiei nu lipseşte teza sa de doctorat, „Antroponimie dobrogeană. Consideraţii diacronice”, susţinută în 2002 şi ulterior publicată în lucrarea „Nume de persoane din Dobrogea. Dicţionar invers” (2004). Este expusă şi ultima sa lucrare, realizată în colaborare cu prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Haşdeu”, lansată cu doar două luni înaintea morţii sale. Un loc important îi este dedicat volumului „In memoriam Liliana Lazia”, care a văzut lumina tiparului în 2012, la un an de la trecerea sa la cele veşnice. Amplul volum în care nume cu rezonanţă ale spaţiului dobrogean i-au adus un omagiu este îngrijit de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi două colege dragi Lilianei Lazia, de la BJ, Adriana Gheorghiu şi Corina Apostoleanu.

Fire sensibilă, iubitoare de natură, dar şi de animale, dr. Liliana Lazia şi-a exprimat emoţiile şi trăirile în versuri, adunate în două volume, „Strada mării” şi „Mătăsuri, ploi, nisipuri”. Cele două cărţi întregesc expoziţia, alături de câteva documente în manuscris.

UN DOR PERPETUU „Timpul nu elimină durerea unei plecări, ci, să zicem, o aplatizează mai mult sau mai puţin, iar uneori, în mod paradoxal, o acutizează, pentru că îţi dă, fără drept de apel, sentimentul ireversibilului pe care, iniţial, îl respingeai. Desigur, rămân toate în memorie, dar omul vrea să mai audă glasul, să mai vadă ochii, zâmbetul, aşa, „pe viu”, nu numai cu mintea. Doar speranţa că Liliana Lazia este acum în lumina şi pacea eternă aduce consolare celor cărora le este tare dor de ea”, a spus una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale Lilianei Lazia, bibliotecar-şef serviciu Adriana Gheorghiu.

Expoziţia „In memoriam Liliana Lazia” a fost realizată de bibliograful Angela-Anca Dobre, din cadrul Serviciului de Informare Bibliografică al BJ, şi este deschisă până la sfârşitul lunii.



12