Expoziţie plutitoare în memoria Reginei Maria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Printre valurile istoriei

Expoziţie plutitoare în memoria Reginei Maria

Cultură 07 Septembrie 2013 / 00:00 667 accesări

În ziua în care numeroşi cetăţeni s-au lăsat prinşi în mrejele unei ipostaze pervertite a sentimentului naţional generate de meciul România - Ungaria, Marina Română a întreprins activităţi festive ce implică adevăratele valori cultural-istorice. În prag de „Sfânta Maria Mică”, reprezentanţi ai Forţelor Navale au sărbătorit „Regina”, atât statutul nobil cel mai înalt, cât şi nava-amiral, printr-un eveniment expoziţional inedit.

Fregata „Regina Maria” este, în acest weekend, gazda unei expoziţii de documente şi obiecte de patrimoniu care au aparţinut fostei suverane a României. Expoziţia marchează împlinirea a 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a Reginei Maria, precum şi a 83 de ani de la intrarea în serviciu a distrugătorului cu nume omonim. Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri după-amiază, la bordul fregatei, în prezenţa echipajului, a ofiţerilor şi a maiştrilor militari, a reprezentanţilor unor corpuri diplomatice. Printre cei prezenţi s-au aflat: comandantul fregatei „Regina Maria”, comandorul Bogdan Vochiţu, directorul Muzeului Naţional Cotroceni, dr. Adina Renţea, şi comandantul Flotilei 56 Fregate, contraamiralul de flotilă Sorin Learschi, care au ţinut câte un discurs referitor la acest eveniment. La bordul fregatei s-a aflat şi directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM), Valeriu Ionescu, alături de directorul general adjunct, Decebal Şerban.

EXPOZIŢIE ATIPICĂ Într-un spaţiu care multor „civili“ de rând le inspiră disciplină strictă sau chiar fobii, dar şi înaltă conduită sau un sentiment de patriotism altora, expoziţia „Regina Maria - istorie şi destin” este una atipică, destinată, de această dată, doar familiilor militarilor din Forţele Navale. Expoziţia conţine obiecte personale ale fostei suverane a României, o şa amazoană, fotografii care o înfăţişează în curtea Palatului Cotroceni sau a Castelului de la Balcic, cărţi şi scrisori către doamnele şi domnişoarele de onoare şi distincţii. Câteva dintre fotografii surprind şi întrevederi cu oficialităţi occidentale, ca parte a unui episod de aur din istoria relaţiilor diplomatice româno-britanice.

Pe 7 septembrie, contratorpilorul „Regina Maria” a devenit oficial distrugător, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a făcut parte din Escadrila de Distrugătoare care s-a remarcat în bătălii împotriva ambarcaţiunilor de luptă ruseşti pe Marea Neagră. La 29 octombrie 1938, trupul Reginei Maria a fost înmormântat la Curtea de Argeş, iar inima sa a fost transportată cu distrugătorul, conform propriului testament, la reşedinţa din Balcic.

La vernisaj au participat şi membri ai echipajului, îmbrăcaţi în ţinută de bal regal din secolul al XIX-lea, dar şi violonistele cvartetului Passione, care şi-au etalat măiestria la concurenţă cu sunetul valurilor şi al pescăruşilor.

Organizatorul expoziţiei este Muzeul Naţional Cotroceni, în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ şi Comandamentul Flotilei 56 Fregate din cadrul Statului Major al Forţelor Navale Române. Expoziţia poate fi vizitată şi în această sâmbătă.

UN SIMBOL NAŢIONAL „Pe 7 septembrie sărbătorim 83 de ani de istorie a navelor care poartă numele suveranilor României, Regele Ferdinand şi Regina Maria. Data de 8 septembrie semnifică sărbătoarea de Sfânta Maria. Fregata „Regina Maria”, în schimb, s-a alăturat Forţelor Navale în aprilie 2005, a participat la misiuni internaţionale şi este una dintre cele mai importante dotări prin care ţara îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de Alianţa NATO. Suntem onoraţi de găzduirea expoziţiei, un prilej de înălţare spirituală. Suntem datori să urmăm exemplul onoarei acestei femei extraordinare care a fost Regina Maria“, a declarat comandantul fregatei „Regina Maria”, comandorul Bogdan Vochiţu.

„Regina Maria este un simbol naţional, unul dintre cele mai înalte, şi este normal ca una dintre cele mai importante nave militare să-i poarte numele“, a ţinut să precizeze şi comandantul Flotilei 56 Fregate, contraamiralul de flotilă Sorin Learschi.

REGINA A IUBIT MAREA „În preajma Zilei Marinei am mai avut o expoziţie similară dedicată Regelui Ferdinand, iar acum ne-am întors cu expoziţia dedicată Reginei Maria. Regina a iubit mult marea, era o iubitoare de frumos. Sper că am reuşit, prin cele câteva fotografii şi obiecte, să ilustrăm personalitatea reginei“, a declarat directorul Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea.



12