Expoziţie-eveniment cu piese de tezaur

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Festivalul Tineretului, Sportului şi Culturii Turce şi Tătare

Expoziţie-eveniment cu piese de tezaur

Cultură 20 Mai 2011 / 00:00 845 accesări

Manifestările cultural-artistice incluse în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Tineretului, Sportului şi Culturii Turce şi Tătare au debutat, ieri, cu un eveniment de anvergură: vernisajul expoziţiei „Valori patrimoniale ale civilizaţiei turcilor şi tătarilor”, care promovează excepţionalele comori de spiritualitate ale Muzeului de Artă Populară. Cele mai frumoase şi valoroase piese clasate în categoria „Tezaur” - din cele aproximativ o mie de exponate care alcătuiesc impresionata colecţie a muzeului constănţean de etnografie dedicată turcilor şi tătarilor - au fost îndelung admirate de oaspeţii prezenţi la deschiderea expoziţiei. Printre aceştia s-au aflat consulul Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, subprefectul Aidun Curt-Mola, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale (SJCAN), dr. Virgil Coman, președintele Uniunii Democrate a Turcilor din România (UDTR), ing. Osman Fedbi, preşedintele comisiei de cultură a UDTR, Serin Turkoglu, alţi membri şi reprezentanţi ai UDTR, dar şi ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).

Obiectele expuse, ţesăturile, broderiile, piesele de costum popular, podoabele, obiectele de cult şi vasele de aramă, salvate de la uitare, sunt adevărate dovezi de cultură materială şi spirituală specifice civilizaţiei tradiţionale a turcilor şi tătarilor. În deschidere, gazdă manifestării, directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, a evocat frumoasa şi dificila misiune care i-a revenit în urmă cu aproape patru decenii: aceea de a merge din casă în casă, prin satele dobrogene, pentru a pune bazele, printre altele, a ceea ce înseamnă astăzi colecţia dedicată turcilor şi tătarilor. „Îmi amintesc modul în care reuşeam să intrăm în gospodăriile oamenilor pentru a face cercetare şi a aduna aceste obiecte care vorbeau despre viaţa lor tradiţională, că ne era greu să intrăm în gospodăriile unor oameni care nu vorbeau bine româneşte, că trebuia să găsim cuvinte de legătură”, a spus dr. Maria Magiru.

• Călătorie în timp • Impresionată de această expoziţie a fost şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, care a precizat: „Dobrogea este cunoscută, de-a lungul istoriei, ca fiind o zonă unde oamenii au trăit şi au convieţuit în pace. Putem observa că, şi astăzi, conaţionalii noştri turci şi tătari conservă şi duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile noastre. Vreau să-i mulţumesc directorului muzeului, Maria Magiru, pentru ajutorul acordat prin realizarea acestei expoziţii”.

Aidun Curt-Mola a apreciat munca titanică „din spatele vitrinelor”, iar muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a remarcat valoarea expoziţiei, declarându-se foarte emoţionat de faptul că poate să vadă obiecte de mare preţ despre care doar a citit. De asemenea, dr. Virgil Coman a făcut trimitere la un document de arhivă, datat în 1950, prin care se arată grija pentru păstrarea şi conservarea portului popular turco-tătar. „Mă simt ca într-o călătorie în timp şi văd adevărate valori ale vieţii, simplitatea caselor, a odăilor, dar, totodată, valoarea spirituală a portului, migala cu care au fost cusute la lumina odăilor adevărate opere de artă”, a spus şi preşedintele comisiei de cultură a UDTR, Serin Turkoglu.

Acţiunile culturale au continuat, ieri, cu un concert de vioară şi pian, la Muzeul de Artă, iar astăzi, de la ora 16.00, constănţenii sunt invitaţi, la Palatul Copiilor, la un târg de obiecte de artizanat şi preparate turco-tătare, urmat, de la ora 17.00, de un spectacol. În cadrul acestuia vor evolua grupul folcloric Hoytur, Group Dinamit din Turcia şi ansamblurile Fidanlar şi Karadeniz. Festivalul se va încheia mâine, de la ora 13.00, cu un turneu de lupte tătăreşti „kureş”.

Festivalul este organizat de UDTR, UDTTMR, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Taguri articol


12