Muzeul de Artă le propune iubitorilor de frumos care îi trec pragul, pe lîngă colecţiile permanente, cu lucrări ale maeştrilor, două expoziţii cu caracter temporar care aduc în prim plan specificul artei contemporane. În sala care poartă numele pictorului dobrogean Alexandru Ciucurencu este deschisă, pînă la sfîrşitul lunii iulie, o expoziţie semnată de trei plasticieni constănţeni: Doina Misian, Niculaie Morărescu şi Aurelian Broască – preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici. Deşi diferite ca stil, lucrările celor trei artişti reuşesc să transmită publicului, prin intermediul culorilor, un mesaj coerent şi plin de optimism. Artista Doina Misian se inspiră, în realizarea lucrărilor de grafică, din propriile trăiri. Bucuria de a trăi sau necazurile vieţii, precum şi întîlnirile cu oameni deosebiţi, filtrate prin propria sensibilitate, reprezintă surse de inspiraţie pentru Doina Misian, care îi iniţiază şi pe cei mici în tainele limbajului plastic, prin cursurile pe care le susţine la Şcoala nr. 12, „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
În demersul său artistic, făcînd apel la elementele fundamentale ale limbajului plastic, Niculaie Morărescu întreprinde o călătorie cromatică în căutarea unui spirit bizantin. Culorile vii pe care artistul le redă în peisajele sale redau bucuria de a trăi şi de a descoperi locuri inedite. Dacă Aurelian Broască era preocupat, cîndva, de expresivitatea chipului uman, în această expoziţie, plasticianul îşi îndreaptă atenţia către natură, creaţiile sale imortalizînd peisaje dobrogene, precum şi flori de sezon, spectacolul cromatic oferit de creatorul constănţean fiind o adevărată desfătare pentru cel care se opreşte să îi contemple lucrările.
Pictură abstractă contemporană
] La parterul instituţiei de cultură, publicul este întîmpinat cu o expoziţie de artă abstractă semnată de două nume de referinţă: Mihai Horea şi Dorin Creţu. Pictorul octogenar Mihai Horea, al cărui maestru e considerat a fi Alexandru Ciucurencu, este unul dintre cei mai interesanţi pictori abstracţi contemporani. Alături de Nicolae Rădulescu, Mihai Horea este iniţiatorul mişcării artistice organizate din Constanţa. Griul şi clarobscurul sînt elementele care îl individualizează pe acest artist aparte. Dorin Creţu ascultă jazz în timp ce pictează, de aceea, lucrările artistului se caracterizează printr-o puritate a motivului. În lucrările sale expuse la Muzeul de Artă din Constanţa, privitorul poate identifica o serie de motive transparente, asemănătoare unor petale de flori, conturate diafan pe un fond întunecat. În 1990, Dorin Creţu a obţinut o bursă de creaţie a Ministerului Culturii din Franţa, de atunci stabilindu-se la Paris. Lucrările sale se regăsesc în expoziţii organizate de galerii şi saloane artistice din Franţa, dar şi din alte ţări.
Ceramică, la galeria „Museion”
Spaţiul neconvenţional al Galeriei „Museion“ găzduieşte, de astăzi, o expoziţie de ceramică inedită, care valorifică colecţia Muzeului de Artă constitută în urma simpozionului de creaţie Hamangia. Expoziţia reuneşte lucrări ale plasticienilor români, dar şi ale creatorilor de peste hotare. Dintre aceştia se remarcă artişti precum Costel Badea – sufletul taberelor de creaţie dobrogene, Eusebio Spînu, Gheorghe Fărcaşiu, Alfred Ipser, Ignat Ştefanov, precum şi Gheorghe Anghel.