Expoziţiile „Amforei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţiile „Amforei”

Cultură 05 Februarie 2010 / 00:00 875 accesări

La Galeriile „Amfora” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, anul expoziţional 2010 se anunţă a fi unul deosebit de bogat în manifestări plastice. Deoarece numărul expozanţilor este foarte mare, conducerea Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora” a decis să organizeze, în paralel, manifestări plastice atât la galeria constănţeană, cât şi în spaţiul generos al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”. Dacă Galeriile „Amfora” găzduiesc, până pe 10 ianuarie, o inedită expoziţie de portrete şi artă decorativă, semnată de Carmen Ţanu şi Sorin-Eduard Manta, mamă şi fiu, o altă expoziţie, realizată de Georgiana Şocarici, poate fi admirată în holul Bibliotecii Judeţene.

Expoziţie de familie Încă de la intrarea în Galeriile „Amfora”, atenţia privitorului este atrasă de portretele realizate în tuş de către Eduard Manta. Lucrările, redând caricaturi-portrete ale unor personalităţi din domeniul artelor, ştiinţei, sportului, dar şi ale apropiaţilor, au fost realizate de talentatul adolescent - laureat a numeroase concursuri de artă plastică şi literare, care, în prezent, cochetează cu web-design-ul -, în anul 2009, la vârsta de 14 ani, în vacanţa intersemestrială. Lucrările mamei sale, Carmen Ţanu, profesor de geografie la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, reprezintă „pata de culoare” a expoziţiei „Împreună”. Cu talent şi sensibilitate, expozanta a îmbinat culorile şi formele, într-un mesaj plastic persuasiv, care binedispune.

Pasiune pentru iconografie La cei aproape 21 de ani, Georgiana Şocarici, membră a Asociaţiei „Amfora” de cinci ani, se prezintă în faţa publicului cu cea de-a doua expoziţie personală din cariera sa de artist. Absolventă a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, secţia Design, Georgianei Şocarici, în prezent studentă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, îi place mai mult decât orice să picteze icoane. De altfel, icoanele ocupă un rol important în economia expoziţiei, în plan secund aflându-se peisajele hibernale. Cursurile de iconografie le-a urmat din clasa a V-a şi le-a întrerupt acum câţiva ani, când profesorul său coordonator, Petru Hederfai, a plecat în Ungaria. Expoziţia Georgianei Şocarici va fi deschisă, la Biblioteca Judeţeană, până pe data de 7 februarie.

Galeriile „Amfora” vor găzdui, începând cu 11 februarie, o expoziţie de fotografie deosebită, realizată de elevi ai Liceului „Ovidius”.



12