Cei care trec pragul Muzeului de Artă, în această perioadă, pot să admire, pe lîngă impresionantele expoziţii de pictură, sculptură şi artă decorativă, cele trei expoziţii cu caracter temporar găzduite de cupola generoasă a instituţiei de cultură. În sala „Alexandru Ciucurencu“, situată la etajul al III-lea şi dedicată artiştilor contemporani, se află deschisă o expoziţie semnată de artistul plastic şi designerul Tudor Mirescu, „De la sacru la profan“. După cum sugerează însuşi titlul, expoziţia reuneşte şi lucrări cu caracter religios, artistul redînd, în manieră proprie, prin culori vii, mănăstirile din Nordul Moldovei şi Bucovina. În spaţiul „sacru“ se încadrează şi cîteva crochiuri de măicuţe şi de credincioşi rugîndu-se. Alături de acestea se află şi crochiuri care se înscriu în sfera „profanului“.
Tudor Mirescu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP) - Filiala Constanţa din anul 2006. Absolvent al Liceului de Artă din Constanţa, la secţia design a profesorului Constantin Grigoruţă, din 2004, Tudor Mirescu este licenţiat al Academiei Naţionale de Arte, Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Design, specializarea Design de Produs şi Interior Bucureşti, la clasa profesorului Vladimir Setran. Artistul este o prezenţă nelipsită din cadrul manifestărilor artistice ale tinerilor plasticieni constănţeni.
O prezenţă discretă, pasionat de marine, Radu Drăgoescu
O expoziţie specială, care aminteşte de lumina specială a Balcicului şi de peisajele marine proprii oraşului de la ţărmul Mării Negre este găzduită în cele patru săli generoase ale Muzeului de Artă. Intitulată „De la pictură la şah şi invers“, aceasta reflectă etapele de creaţie ale unui artist împătimit al şahului artistic, mai puţin cunoscut publicului care îndrăgeşte artele plastice, Radu Drăgoescu. Născut în 1914, la Paris, Radu Drăgoescu a urmat, între 1932 şi 1936, cursurile prestigioasei Academii de Pictură-Sculptură Julian din Paris. Trei ani mai tîrziu, a fost licenţiat în Litere şi Filosofie, la Universitatea din Bucureşti. Creaţia sa artistică este puţin cunoscută publicului, deoarece, provenind dintr-o familie de sorginte boierească din Oltenia şi avînd, în acest context, „origini nesănătoase“, Radu Drăgoescu a decis să se ţină deoparte de mediile artistice ale vremii. Cu toate acestea, a fost primit în rîndul Uniunii Artiştilor Plastici din România, datorită participării la expoziţii de grup. În 1976, a deschis prima expoziţie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, iar în 1978, a expus alături de fiica sa, cunoscută decoratoare în mediile artistice din ţară şi din Europa, Şerbana Drăgoescu. La zece ani de la trecerea artistului în nefiinţă, fiica sa continuă să îl promoveze în muzeele din ţară, prin organizarea unor expoziţii retrospective, aşa cum este şi cea găzduită de instituţia de profil, de la malul mării. „Tatăl meu şi cu mine am iubit foarte mult marea. Am stat mult la Constanţa şi mai mult la Costineşti. Cele mai multe tablouri din această expoziţie, care reprezintă marea, au fost realizate la Costineşti“, a declarat fiica artistului Radu Drăgoescu, la vernisajul expoziţiei care a avut loc sfîrşitul lunii martie.
Cinci dintre lucrările semnate de Radu Drăgoescu au fost donate de către Şerbana Drăgoescu Muzeului de Artă din Constanţa, care mai deţinea o lucrare a artistului din colecţiile muzeului de la Balcic.
O altă expoziţie, de această dată găzduită de Galeria „Museion“, situată la subsolul Muzeului de Artă, le propune celor care păşesc în spaţiul neconvenţional impactul cu lumina specială a Orientului. În „Prizonier al luminii orientale“, tînăra plasticiană Ana Roşoga propune, prin intermediul lucrărilor sale - picturi pe pînză, în ulei, instalaţii şi picto-obiecte –, o viziune personală asupra a ceea ce a impresionat-o (arhitectură şi motive decorative), în cadrul unei călătorii efectuate anul trecut, în Egipt.
Ana Roşoga este absolventă a Facultăţii de Arte, secţia Pedagogia Artei din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, iar în 2007, a absolvit şi studiile de masterat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative, la clasa profesorului Gheorghe Anghel.