Eroare morală. Fostul premier francez Dominique de Villepin a denunţat, ieri, o ”eroare morală” şi o ”pată de ruşine pe drapelul francez”, într-un adevărat rechizitoriu împotriva politicii de securitate a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy. Un inamic de dreapta al preşedintelui francez, Dominique de Villepin face un apel la fiecare francez, într-un articol publicat în cotidianul ”Le Monde”, să reacţioneze conform conştiinţei, indiferent de vârstă, condiţie socială sau locul unde se află, la Paris sau în provincie, pentru a-şi exprima, în propriul fel, refuzul faţă de această ”derivă inacceptabilă”. Fostul premier, care doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din 2012, scrie despre o ”datorie de a refuza politica în domeniul securităţii a lui Sarkozy”, care a condus, săptămâna trecută, la expulzarea larg mediatizată a aproximativ 200 de romi către România şi Bulgaria. După mai multe fapte diverse amplu mediatizate, Nicolas Sarkozy a anunţat, la sfârşitul lui iulie, într-un discurs la Grenoble, că taberele ilegale ale romilor vor fi desfiinţate şi că unor infractori de origine străină le va fi retrasă naţionalitatea franceză. Aceste măsuri, care stabilesc o legătură între fenomenul imigraţiei şi insecuritate, au suscitat numeroase critici din partea stângii franceze, dar şi la nivel internaţional, şi din partea Bisericii Catolice. Însă Guvernul afirmă că ”această politică îi uneşte pe francezii sătui de infracţiuni şi lipsă de bunăcuviinţă”.
Infracţionalitate română în creştere. Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a declarat ieri că au fost desfiinţate 88 de tabere de romi şi 850 de romi vor fi expulzaţi în România şi Bulgaria, adăugând că, în 2009, infracţionalitatea membrilor de naţionalitate română a crescut cu 138% la Paris, relatează “Le Figaro”. Hortefeux şi-a justificat politica de expulzare a romilor, dând asigurări că nu stigmatizează o comunitate întreagă. Majoritatea anchetelor arată, contrar opiniei generale, că, după ce sunt expulzaţi, romii au tendinţa să nu mai revină în Franţa, a continuat Hortefeux. Ministrul s-a referit şi la criticile unor prelaţi adresate politicii Guvernului faţă de romi. Pe de altă parte, ministrul Imigraţiei, Eric Besson, a reacţionat la criticile din partea Bisericii cu privire la expulzarea romilor în România. “Aceasta este linia tradiţională a Bisericii”, a declarat el pentru postul de radio France Inter, subliniind că “Franţa are cel mai respectuos drept faţă de străinii aflaţi în situaţie ilegală”. “Oricare ar fi discriminările cărora le sunt supuşi romii, eu nu cred că toată mizeria din lume s-ar fi concentrat în România. Au fost efectuate expulzări în ţări sărace, care mi-au produs mai multe îndoieli decât cazul romilor”, a subliniat ministrul.
Fără paralele între români şi bulgari. Ambasadorul bulgar la Paris, Marin Riakov, a sugerat că nu trebuie făcute paralele între romii bulgari şi cei români din Franţa, deoarece bulgarii sunt mult mai puţini. Franţa a trimis acasă, vineri, un prim grup de13 bulgari a căror şedere pe teritoriul francez depăşise limita legală de trei luni. Repatrierea face parte din ampla operaţiune în acest sens anunţată de autorităţile franceze în dorinţa de a întări siguranţa şi igiena publică.