Ex-subprefectul Cosmin Andrei a ascuns documente privind dispariţia, din acte, a mii de hectare din Grindul Chituc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit prefectului Tit-Liviu Brăiloiu:

Ex-subprefectul Cosmin Andrei a ascuns documente privind dispariţia, din acte, a mii de hectare din Grindul Chituc

Eveniment 07 Martie 2009 / 00:00 901 accesări

Prefectul Constanţei, Tit-Liviu Brăiloiu, a anunţat, vineri, cu ocazia învestirii în funcţie a noului subprefect, Mircea Iustian, că fostul subprefect, Cosmin Andrei, deţinea un document al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), pe care a susţinut cu tărie că nu îl are. Potrivit prefectului, documentul se referă la dispariţia din acte a 2.900 de hectare de teren din Grindul Chituc. “Am găsit acel document alaltăieri, în biroul lui, în plic, sigilat, în original. Documentul face referire la un subiect foarte fierbinte în judeţul Constanţa - Grindul Chituc. În acel document se face referire la o faimoasă hotărîre de Consiliu de la Corbu, prin care dispar 2.900 de hectare de Grind din documente”, a explicat Brăiloiu. Prefectul a adăugat că, cel mai probabil, documentul va fi înaintat Parchetului, după care va ajunge în instanţă. “Voi cere o anchetă a Corpului de control al Ministerului de Interne şi aceasta va demonstra dacă cineva se face vinovat sau nu de ascunderea acestui document. Cosmin Andrei riscă, probabil, să-şi piardă şi funcţia de inspector guvernamental pentru neachitarea sarcinilor de serviciu”, a afirmat prefectul judeţului. El a mai spus că fostul subprefect refuză să răspundă la telefon şi nu a răspuns solicitării de a se prezenta la Prefectură pentru a lămuri situaţia.

Luna trecută, prefectul Constanţei, Tit-Liviu Brăiloiu, a anunţat că va cere în instanţă anularea tuturor titlurilor de proprietate din zona Grindul Chituc emise din 2004. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că există un dosar penal pe rolul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Constanţa, care are ca obiect o serie de nereguli şi falsuri sesizate într-un raport de către Ministerul de Interne şi Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în ceea ce priveşte inventarierea Grindului Chituc în domeniul privat al comunei Corbu. “În situaţia în care se vor confirma cele menţionate în raport, prefectul Brăiloiu va cere în instanţă anularea titlurilor de proprietate din zona Grindului Chituc, emise din 2004, ca urmare a falsurilor la care se face referire în raport”, se arăta într-un comunicat de presă al Prefecturii Constanţa de la acea vreme. Grindul Chituc este considerat o zonă cu un potenţial economic uriaş în judeţul Constanţa, aflîndu-se pe malul mării. Grindul este declarat arie protejată şi s-a aflat, pînă nu demult, sub protecţia Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acum, această zonă face obiectul retrocedărilor, o mare parte din Grind trecînd în domeniul privat al comunelor Corbu şi Săcele.

Situaţia celor 2.900 de hectare de teren din Grindu Chituc a fost abordată, vineri, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, care a declarat că este nomal ca el, ca preşedinte al CJC, dar şi prefectul Brăiloiu să fie interesaţi de problema terenurilor din Grindul Chituc, mai ales că o parte a acestor terenuri se află pe teritoriul judeţului Constanţa. „CJC, avînd un reprezentant în Comisia Judeţeană de Fond Funciar, s-a opus în permanenţă oricărei puneri în posesie pe teritoriul Rezervaţiei Deltei Dunării, respectiv în Corbu, Vadu Oii, Mihai Viteazu, Săcele etc.. Acele aprox. 3.000 ha din Grind sînt puse în posesie abuziv şi trebuie anulate pe procedură legală. Pe de altă parte, statutul acelor terenuri aflate în Biosferă trebuie menţinut aşa cum a fost el sute de ani, adică un habitat natural de care să se bucure şi copiii noştri, fără betoane şi hoteluri care să distrugă ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu”, a spus Nicuşor Constantinescu. El a adăugat că, patrimonial, se încearcă anularea titlurilor de proprietate pentru cele 2.900 de hectare de teren, iar, pe de altă parte, nu se autorizează construcţii în Grind, păstrîndu-se arealul, indiferent cine este proprietar pe acele terenuri. „Eu, ca preşedinte al CJC, am interzis eliberarea autorizaţiilor de construcţie pe acest teritoriu”, a adăugat Constantinescu.



12