Extinderea liberei circulaţii pentru România nu va duce la creşterea numărului de rromi în Elveţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Extinderea liberei circulaţii pentru România nu va duce la creşterea numărului de rromi în Elveţia

Externe 16 Ianuarie 2009 / 00:00 457 accesări

Un comunicat de presă al Comisiei federale împotriva rasismului din Elveţia încearcă să explice că extinderea liberei circulaţii a persoanelor pentru România şi Bulgaria nu va duce la o creştere a numărului rromilor originari din aceste ţări în Ţara Cantoanelor. „În cadrul campaniei pentru votul de la 8 februarie asupra liberei circulaţii a persoanelor, anunţuri ostile rromilor şi propuneri de măsuri speciale cu caracter discriminatoriu pentru nomazi au fost deja difuzate”, se precizează în comunicat. Comisia federală împotriva rasismului a criticat cu vehemenţă stigmatizarea populaţiilor rrom, nomade sau sedentare.

Din 2004, cetăţenii bulgari şi români pot să călătorească fără viză în Elveţia şi pot rămîne în ţară pînă la trei luni, se aminteşte în comunicat, care adaugă că doar 2% din rromii care trăiesc în Europa de Est sînt nomazi. „Creşterea numărului de cerşetori în oraşele elveţiene, descrisă de presă şi de populaţie, nu datează de azi. Acest tip de problemă poate totuşi să fie reglementat prin noi dispoziţii ad hoc. Fenomenele de acest gen nu au legătură directă cu libera circulaţie de pe piaţa muncii, asupra căreia poporul elveţian se va pronunţa la 8 februarie; sînt mai degrabă barometrul sărăciei cu care rromii din ţările Europei de Est se confruntă”, se arată în raport. „Elveţia este îndreptăţită să încurajeze proiecte de dezvoltare capabile să amelioreze condiţiile de viaţă ale populaţiei rome din această regiune”. Raportul deplînge şi lipsa zonelor de tranzit şi de staţionare din Elveţia, ce afectează nomazii străini. Un prim asemenea amplasament se va deschide în curînd în cantonul Saint Gall.

Dovadă de mai multă deschidere dau dovadă autorităţile britanice. Astfel, rromii din state, precum incriminatele România şi Bulgaria, ar putea ocupa în oraşul britanic Lincolnshire locurile de muncă deţinute anterior de muncitori din estul Europei, care se întorc în ţara de origine. Rromii ar putea fi convinşi să preia locurile de muncă ale polonezilor care revin în ţara de origine. „Dacă, din cauza crizei economice, începem să vedem mai puţini muncitori din Polonia, personal cred că am putea chema înlocuitori din România şi Bulgaria”, a declarat Peter Robinson, un oficial local. Majoritatea posturilor disponibile în Lincolnshire sînt în domeniul agriculturii.



12