Extrădarea lui Snowden, prioritate în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Blocat în Ţara Nimănui

Extrădarea lui Snowden, prioritate în SUA

Monden 27 Iunie 2013 / 00:00 392 accesări

MISTER ELUCIDAT Obţinerea extrădării fostului analist al CIA Edward Snowden a devenit obiectivul prioritar al diplomaţilor americani şi al colaboratorilor serviciilor secrete ale SUA. Deocamdată au loc apeluri adresate autorităţilor altor ţări şi atenţionări privind inevitabilele urmări negative în cazul unui refuz. Însă, după cum asigură o sursă citată de cotidianul rus „Kommersant”, urmează măsuri mai dure, inclusiv la adresa Rusiei. Administraţia de la Washington nu mai ascunde că atenţionările furioase ale unor înalţi oficiali americani sunt adresate în special Moscovei. Faptul că fostul analist al CIA nu s-a aflat luni în avionul companiei ruseşti Aeroflot cu destinaţia Havana este considerat un semn bun în capitala americană. „Acum, soarta lui Edward Snowden depinde doar de Moscova şi se poate presupune că serviciile secrete ruse îl ţin special în capitală, până când autorităţile vor decide cum să răspundă cererilor SUA”, a declarat sursa pentru „Kommersant”. În realitate însă, Edward Snowden este blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo şi nu îşi mai poate cumpăra bilet la niciun zbor, pentru că oficialii americani i-au revocat paşaportul. Deocamdată, fostul analist al NSA nu pleacă nicăieri de la Moscova, până când Sarah Harrison, consultantul pe teme legale al WikiLeaks, nu îi dă undă verde. Surse din cadrul companiei Aeroflot susţin că nici în următoarele trei zile nu există vreo rezervare pe numele lui Edward Snowden.

Departamentul de Stat analizează de zor diverse variante de răspuns, în cazul în care omologii de la Moscova le vor ignora solicitarea. Şeful Departamentului de Stat al SUA, John Kerry, a amintit, în timpul vizitei sale în India, că, la cererea Federaţiei Ruse, SUA au extrădat, în ultimii doi ani, opt cetăţeni ruşi condamnaţi pentru diverse infracţiuni, astfel că, acum, SUA sunt îndreptăţite să spere la reciprocitate. În ultimele zile, mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei americane au purtat negocieri cu Moscova. Luni, şeful FBI, Robert Muller, i-a telefonat de cel puţin două ori directorului FSB, Aleksandr Bortnikov. În contact permanent cu Ministerul rus al Afacerilor Externe se află şi adjunctul secretarului de stat al SUA, William Burns, şi ambasadorul american la Moscova, Michael McFaul. În lupta pentru fostul analist al CIA au intrat şi parlamentarii americani. Într-o scrisoare adresată ambasadorului rus la Washington, Serghei Kisliak, influentul senator Lindsey Graham a cerut analizarea de urgenţă a problemei privind extrădarea lui Edward Snowden.

IMPAS PESTE TOT SUA consideră că există bază juridică clară pentru extrădarea lui Edward Snowden, chiar dacă nu există acord de extrădare cu Rusia, a afirmat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Caitlin Hayden. Însă poziţia oficială a preşedintelui Putin este că Edward Snowden este cetăţean liber şi că între Rusia şi SUA nu există niciun acord de extrădare, subliniind că ar fi bine pentru fostul analist să-şi aleagă cât mai repede destinaţia. Totodată, WikiLeaks a comunicat că Edward Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia, dacă SUA vor continua să hărţuiască ţările care au legătură cu acest caz. Însă preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a anunţat că este gata să studieze, la fel ca şi omologul său ecuadorian, Rafael Correa, eventualitatea acordării de azil politic tânărului american, dacă acesta o va solicita. Edward Snowden riscă până la 30 de ani de temniţă în SUA, pentru acuzaţii de spionaj, furt şi întrebuinţare neautorizată de bunuri guvernamentale.



12