EXTREM DE GRAV! Mii de femei sunt depistate cu această boală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România

EXTREM DE GRAV! Mii de femei sunt depistate cu această boală!

Sănătate 17 Mai 2018 / 16:47 2024 accesări

În contextul în care, în România, se înregistrează cea mai ridicată incidență și mortalitate prin cancerul de col uterin din UE, implementarea unui program coerent de vaccinare anti-HPV devine o prioritate. În fiecare an, în România, 4.343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce 1.909 pierd lupta cu această boală. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

În contextul în care, în România, se înregistrează cea mai ridicată incidență și mortalitate prin cancerul de col uterin din UE, implementarea unui program coerent de vaccinare anti-HPV devine o prioritate. Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat ”că a crescut interesul față de vaccinarea anti-HPV; doar anul trecut, părinții români au depus peste 12.000 de cereri de vaccinare a fetițelor, cereri care nu au fost încă onorate, dar sperăm să fie un bun start în 2018 pentru acestă activitate”. ”Ar fi primul pas necesar pentru un program extins la care sa aibă acces toate fetele eligibile cu vârsta între 11 și 14 ani”, adaugă profesorul.

Board-ul Internațional de Prevenire și Control al Infecțiilor cu HPV, prin Universitatea din Antwerp, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie, s-a reunit pentru prima oară în România, într-o sesiune de dezbateri și recomandări cu privire la rolul profesioniștilor din domeniul medical în organizarea programelor de vaccinare împotriva bolilor provocate de HPV și integrarea acestora cu screening-ul cancerului de col uterin și de detecție a infecției cu tipurile oncogene ale HPV. Derulată pe parcursul a două zile (15-16 mai 2018), întâlnirea celor mai importanți experți internaționali în domeniul prevenției bolilor provocate de HPV a avut o zi dedicată situației din România, la care au participat și autoritățile responsabile din domeniul sănătății publice.

RECOMANDĂRI În prezența autorităților locale și a specialiștilor din domeniul medical, grupul de experți a emis și o serie de recomandări pentru ca România să implementeze un program funcțional de vaccinare anti-HPV. Elaborarea unei politici naționale coerente de prevenire a bolilor provocate de infecțiile cu HPV, care să combine un program național de imunizare a fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani cu programe de screening populațional al cancerului de col uterin și testarea pentru infecțiile cu tipurile oncogene de HPV, este o prioritate pentru România, dată fiind situația extrem de gravă în care se află țara noastră din punctul de vedere al incidenței și mortalității prin cancer de col uterin. De asemenea, conform reprezentanților Board-ului Internațional de Prevenire și Control al Infecțiilor cu HPV, vaccinarea anti-HPV trebuie să fie parte a Calendarului Național de Vaccinare și comunicată corect populației, punând în lumină rezultatele deosebit de favorabile ale programelor naționale de vaccinare anti-HPV derulate în alte state.

CELE MAI AFECTATE FEMEI! Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, care a contribuit la organizarea sesiunii Boardului Internațional în România, a declarat: „ Femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani din țara noastră sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin, aceasta fiind principala cauză de mortalitate prin cancer, în rândul lor. În acest context, există un interes din ce în ce mai mare al părinților români în a-și proteja fetițele de această boală provocată în proporție de 100% de infecțiile cu virusurile HPV. Numai anul trecut au fost înregistrate peste 12.000 de cereri adresate medicilor de familie pentru vaccinarea anti-HPV a fetițelor cu vârsta între 11 și 14 ani, cereri care nu au fost încă soluționate. Sper ca astfel de recomandări fundamentate științific, venite din partea experților internaționali din domeniul luptei împotriva bolilor asociate infecțiilor cu HPV, vor fi de ajutor în conturarea unui program coerent de vaccinare anti-HPV”.

PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ROMÂNIA Board-ul Internațional de Prevenire și Control al infecțiilor cu HPV, grupul internațional de expertiză în domeniul dezvoltării de programe de prevenire a bolilor cauzate de infecțiile cu HPV, s-a reunit pentru prima oară în România, tema întâlnirii fiind axată pe nevoia implicării profesioniștilor din domeniul medical în implementarea programelor de vaccinare împotriva bolilor provocate de HPV, detecție a infecției și screening pentru cancerul de col uterin.

HPV - agentul patogen ce cauzează cancer, provocă 30% dintre cancerele noi atribuibile unei infecții, la nivel global. Infecția cu HPV este frecventă: se estimează că 8 din 10 persoane vor fi infectate în decursul vieții cu cel puțin un tip de HPV. De aceea, HPV a fost etichetat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept virusul ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel global.

ÎN FIECARE AN, ÎN ROMÂNIA, 4.343 DE FEMEI SUNT DIAGNOSTICATE CU CANCER DE COL UTERIN, ÎN TIMP CE 1.909 PIERD LUPTA CU ACEASTĂ BOALĂ.

Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Nu în ultimul rând, alte 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal și orofaringian, atribuibile infecției cu HPV, sunt diagnosticate în fiecare an, în România, atât în rândul bărbaților cât și al femeilor.

EFECTELE VACCINULUI În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării anti-HPV, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor pre-canceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80%. Nu în ultimul rând, Australia, țară ce înregistrează progrese remarcabile în vaccinarea anti-HPV atât a fetițelor, cât și a băieților, a anunțat că preconizează eradicarea aproape în întregime a tuturor cazurilor de cancer de col uterin într-o perioadă de până în 40 de ani.

Taguri articol


12