EXTREM DE GRAV! Pacienți victime ale sistemului; refuzați pentru transplanturi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

EXTREM DE GRAV! Pacienți victime ale sistemului; refuzați pentru transplanturi!

Sănătate 21 Martie 2017 / 17:37 502 accesări

Pacienții din România sunt mai mereu victime ale sistemului sanitar. Deși plătește o viață la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, pacientul, atunci când are nevoie de serviciile Sănătății, constată, cu stupoare, că nu se poate face prea mult pentru el; iar dacă se poate, serviciile sunt departe de cele care ar fi trebuit să existe într-o țară membră UE, unde se presupune că sunt funcționale la standarde acceptabile mai toate serviciile. Departe de adevăr! În România lui 2017, oamenii continuă să fie victime sigure ale sistemului sanitar, continuă să aibă viețile în pericol din cauza problemelor, de multe ori aceleași! Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat pentru Mediafax că pe lista de așteptare pentru transplanturi sunt 70 de pacienți și că Agenția Națională pentru Transplant ar fi trebuit să aibă alternative la clinica AKH Viena. ”Este foarte grav ceea ce se întâmplă. (...) Trebuia să avem și alte variante. De abia acum s-a dovedit că Ministerul Sănătății (MS) și ANT nu au alternative la o astfel de problemă. Ar fi trebuit să mergem inclusiv în afara Europei, aveam varianta pe Turcia. Noi, pacienții, avem dreptul de a cere socoteală MS și ANT-ului de ce s-a ajuns în punctul ăsta, mai ales că acum nu ni se spune foarte clar care este cauza. România a avut în fiecare an probleme cu plățile. Nu este prima dată când pacienții cu transplant sau care au nevoie de alte servicii medicale, alte intervenții complexe au fost refuzați sau au fost trimiși cu foarte mare greutate pentru că România nu a achitat datoriile către acei furnizori. Trebuia demult găsită o alternativă, așa cum au și alte state”, a declarat Vasile Barbu. La rândul său, Victor Zota, reprezentant al Agenției Naționale de Transplant (ANT), a declarat că se caută soluții, în privința realizării de transplant pulmonar, în țări precum Cehia, Italia sau Franța. Cinci români ar fi trebui să fie operați la AKH din Viena.

S-A ÎNCĂLCAT PROTOCOLUL

Precizările vin după ce ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat marți, 21 martie, că a fost informat de centrul de transplant AKH din Viena că pacienții români nu mai pot fi primiți pentru operații, motivul fiind legat de scăderea capacității centrului. Potrivit ministrului, instituţia a încălcat protocolul. ”Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunțat că, din cauza scăderii capacității centrului, pacienții din România nu vor mai fi primiți la tratament. Am luat legătura cu președintele ANT-ului. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunțe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant și am avut o discuție cu președintele ANT, care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial. În mod normal, cei de la ANT trebuiau să aibă minimum două centre cu care să lucreze, însă această blocare a transplantului, unilaterală, este puțin în afara legii”, a declarat demnitarul.

Ministrul a mai spus că urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanții ANT și cu primarul general al Capitalei pentru a discuta problema legată de centrul de transplant. Florin Bodog a precizat că nu este mulțumit de cum gestionează ANT situația, urmând să evalueze activitatea instituţiei. ”Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă peste noapte. Urmează să avem o întâlnire cu toți specialiștii și cu reprezentanții ANT-ului pe această temă și voi avea o întâlnire și cu primarul Capitalei. În același timp, noi suntem în contact și cu celelalte centre care fac transplant din Praga și Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânșii. Timpii de așteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pentru deblocare”, a adăugat Bodog.



12