Fabrică ilegală de alcool

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fabrică ilegală de alcool

Eveniment 29 Aprilie 2010 / 00:00 7471 accesări

TONE DE ALCOOL. Poliţiştii din judeţele Argeş, Prahova şi Constanţa, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române şi cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au efectuat, ieri, 17 percheziţii domiciliare, în toate cele cele trei judeţe, fiind vizaţi mai mulţi contrabandişti cu alcool. Operaţiunea a fost demarată după ce, în judeţul Argeş, a fost descoperită o cantitate mai mare de alcool, iar în urma unui filaj de patru luni, perioadă în care s-au efectuat interceptări telefonice, a reieşit că reţeaua este coordonată din judeţul Constanţa. Acţiunea a fost demarată la ora 06.00. Oamenii legii au efectuat la Constanţa şase percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost găsite cantităţi mari de alcool, ţigări, dar şi o fabrică ilegală, unde se producea alcoolul. Conform anchetatorilor, fabrica ilegală funcţiona în zona Industrială din Constanţa, într-o clădire dezafectată, situată pe strada Celulozei, care aparţine omului de afaceri constănţean Gheorghe Pufleanu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, sinsp. Robert Ştefan Radu, fabrica de alcool care a fost descoperită la Constanţa producea alcool de 90 de grade, care nu era înregistrat în evidenţele contabile, iar acesta era distribuit în judeţele Argeş şi Prahova. Oamenii legii spun că prejudiciul total creat prin comercializarea alcoolului la „negru“ se ridică la 535.000 de euro. Din primele cercetări la fabrica ilegală au fost găsite 13 tone de alcool şi 12 tone de porumb. Proprietarul fabricii ilegale, Gheorghe Pufleanu, patronul firmei SC MYT Dan Impex SRL, le-a declarat anchetatorilor că fabrica nu mai funcţiona, dar că mai folosea aparatura pentru a nu se deteriora. În toiul percheziţiilor, la fabrică a venit şi un angajat Enel pentru a întrerupe alimentarea cu energie electrică a societăţii, întrucât facturile nu mai fuseseră plătite din luna februarie a acestui an, iar valoarea restanţelor se ridica la 21.159,69 lei. În timpul percheziţiilor, singurul care a furnizat câteva informaţii a fost avocatul lui Pufleanu. „Se efectuează un proces verbal de percheziţie. Este o fabrică de celuloză şi se fac verificări pentru a se stabili dacă se produce alcool sau nu“, a declarat avocatul Radu Doicescu. La domiciliul unuia dintre cei percheziţionaţi, Daniel Istrate, au fost găsite şi 80.000 de pachete de ţigări. Potrivit anchetatorilor, o parte din ţigări erau netimbrate, iar altele aveau timbru de Moldova.

„TRANSPORTĂM APĂ, NU ALCOOL!“. La scurt timp de la demararea percheziţiilor, luptătorii din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie din Argeş şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au oprit în trafic, în apropierea localităţii constănţene Valu lui Traian, două autoturisme marca Opel Astra, înmatriculate în judeţul Argeş. În cele două maşini, în care se aflau trei tineri, anchetatorii au descoperit mai multe canistre din plastic încărcate cu câteva sute de litri de alcool. Anchetatorii spun că băutura a fost luată de la fabrica ilegală de alcool din Constanţa şi că urma să ajungă în Argeş sau Prahova, unde, după ce era prelucrată, era vândută pe piaţă. Poliţiştii au prelevat probe din canistre pentru a stabili cu exactitate provenienţa alcoolului şi concentraţia acestuia. În timpul audierilor, unul dintre suspecţii reţinuţi la Valu lui Traian a declarat că în bidoane s-ar afla apă şi nu alcool, aşa cum s-ar bănui. După terminarea cercetărilor, cei trei indivizi şi autoturismele acestora au fost duse sub escortă la IPJ Argeş pentru continuarea cercetărilor. Oamenii legii spun că, din primele verificări, cei trei ar fi doar cărăuşi, misiunea lor fiind doar aceea de a transporta alcoolul de la Constanţa spre Argeş sau Prahova.

ANTECEDENTE. În anul 2007, Gheorghe Pufleanu a intrat în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa după ce existau informaţii că este implicat în activităţi de producere şi comercializare a alcoolului etilic fără autorizaţie. La acea dată, un cunoscut al acestuia, Nicolae Gherase, administratorul firmei SC Nicolas Company SRL, a fost acuzat că ar fi achiziţionat 1.000 de litri de băuturi alcoolice sustrăgîndu-se de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului. În urma expertizelor efectuate, anchetatorii au cercetat banderolele aplicate pe băuturile spirtoase găsite asupra lui Nicolae Gherase şi au constatat că acestea nu sunt autentice. În acelaşi dosar a fost anchetat pentru tăinuire Constantin Vanghelici, care, potrivit procurorilor, a primit bunuri de provenienţă ilicită de la Nicolae Gherase. În anul 2006, oamenii legii au demarat o anchetă, iar la firma lui Pufleanu, SC MYT Dan Impex SRL, a avut loc o descindere în urma căreia au fost găsite mai multe cazane în care se aflau cereale, porumb şi grâu, dar şi mai multe cantităţi de alcool aflate în diferite grade de prelucrare, rămase pe stoc. Poliţiştii au depistat în actele firmei lui Pufleanu că aceasta a avut o relaţie de afaceri cu firma lui Gherase. Fabrica ilegală de alcool descoperită la acea dată avea autorizaţia revocată din 20 aprilie 2005, însă societatea avea documentaţia depusă pentru a reobţine dreptul de funcţionare.

Andra RAFTU, Florin CICAL



12