Fabrică ilegală de ţigări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fabrică ilegală de ţigări

Eveniment 12 Martie 2010 / 00:00 12332 accesări

PROPUNERE DE ARESTARE. Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a trimis la instanţă, cu propunere de arestare preventivă, doi bărbaţi acuzaţi de evaziune fiscală, înşelăciune şi producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă. Valentin Pocora şi omul de afaceri Gheorghe Enache sunt acuzaţi că au înfiinţat o fabrică ilegală de ţigarete într-o baracă metalică, în apropierea localităţii constănţene Târguşor. Conform anchetatorilor, pe 9 martie, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa au efectuat o percheziţie în incinta unei ferme de animale din Târguşor, prilej cu care au fost găsite, într-o construcţie din tablă, 169 cutii de carton cu resturi vegetale de tutun - tocat şi netocat, hârtie pentru ţigarete, 107 legături a 1.000 bucăţi fiecare şi banderole de marcaj având inscripţionat „Republica Moldova” . De asemenea, oamenii legii au descoperit mai multe utilaje speciale pentru prelucrarea tutunului şi transformarea acestuia în ţigarete, conectate la reţeaua electrică, totul indicând că în acel loc se fabrică ilegal ţigări, pe care se aplică banderole cu „Republica Moldova”.

FERMA VÂNDUTĂ. Localnicii au declarat că de doi ani văd zilnic ieşind fum din depozit şi mirosul de tutun i-a determinat să creadă că acolo se fabrică droguri sau alte substanţe. Din cercetări a reieşit că depozitul i-a aparţinut lui Gheorghe Enache, patronul SC „Cargo Romena” SRL Constanţa, până pe 10 martie 2009, când acesta a întocmit un angajament în care se obliga să îi vândă lui Pocora ferma cu suma de 110.000 de euro, primind ca avans 30.000 de euro, urmând ca diferenţa de 80.000 euro să fie achitată, în tranşe, până la finalizarea actelor de vânzare-cumpărare, la 1 februarie 2010. În acelaşi act, Enache a precizat că, odată cu primirea avansului, cedează lui Pocora dreptul de folosire în totalitate a fermei. Din declaraţiile celor doi a reieşit că Enache a mai primit 60.000 de euro de la Pocora, restul de 20.000 urmând a fi achitaţi de doi cetăţeni moldoveni, Anatol Bostan şi Stanislav, însă nu au putut prezenta niciun act doveditor în acest sens. Oamenii legii l-au verificat pe Anatol Bostan şi au descoperit că acesta a venit în România pe 13 noiembrie 2007, la Ambasada Canadei în România, pentru a solicita viză în scopul unor activităţi cultural-sportive, şi a plecat pe 15 noiembrie 2007. Despre celălalt cetăţean moldovean, nimeni nu a putut da mai multe relaţii, aşa că nu a fost depistat de poliţişti.

CERCETĂRI EXTINSE. Omul de afaceri Gheorghe Enache, patronul hotelului „Emi”, din Mihail Kogălniceanu, şi al unei benzinării din aceeaşi localitate, a susţinut că habar nu avea ce se petrece în depozit pentru că nu mai era al lui de câţiva ani, dar poliţiştii au descoperit că el încă plătea factura la energie electrică pentru acea locaţie. În urmă cu două zile, reprezentanţii ENEL Distribuţie Dobrogea au făcut o verificare de specialitate a instalaţiei electrice la ferma Punct URS. Astfel, specialiştii au constatat că grupul de măsură era securizat şi în stare normală de funcţionare, acesta înregistrând consumul receptoarelor electrice aflate în fermă. De asemenea, era înregistrat şi consumul utilajelor din hala metalică. Pentru a dovedi acest lucru, specialiştii au făcut probe în urma cărora s-a constatat că toate utilajele destinate procesării tutunului, în mod clandestin, se află în stare de funcţionare. Procurorii spun că cei doi nu au acţionat singuri şi continuă cercetările pentru depistarea tuturor persoanelor implicate în fabricarea ilegală de ţigări marca „Republica Moldova”. Totodată, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca fraţii Caratană să fie implicaţi în această afacere, dat fiind faptul că ferma lor de animale se învecinează cu fabrica de ţigarete. Cercetările sunt continuate şi în acest sens.



12