Fabricile de pîine care nu respectă condiţiile igienico - sanitare vor fi închise

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ANSVSA pregăteşte terenul pentru aderare

Fabricile de pîine care nu respectă condiţiile igienico - sanitare vor fi închise

Social 19 Septembrie 2006 / 00:00 862 accesări

În urma Raportului de ţară din această primăvară, segmentul sanitar -veterinar românesc s-a remarcat, alături de agricultură, ca fiind domeniul cu cele mai multe “steguleţe roşii“ primite, oficialii de la Bruxelles solicitînd adoptarea unor reforme rapide pentru aderarea României la UE, la data stabilită. Pe lîngă problemele legate de colectarea şi neutralizarea deşeurilor de origine animală, specialiştii europeni au atras atenţia că doar 5% din zecile de mii de unităţi autohtone respectă condiţiile impuse de legislaţia comunitară. Cea mai importantă cerinţă pusă în vizor a fost cea referitoare la siguranţa alimentară, mai ales că de la începutul anului viitor, cetăţenilor din statele vest - europene trebuie să li se garanteze că vor consuma doar produse alimentare sigure şi certificate la cele mai înalte standarde de calitate. Catalogată ca o acţiune de interes naţional, mai ales că Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat tuturor unităţilor să demareze programe de investiţii de modernizare pentru a primi autorizaţiile de funcţionare. Programele au fost susţinute şi de întîlnirile pe care UE le organizează periodic cu statele candidate la aderare, încă din 2001, între specialiştii veterinari şi reprezentanţii Instrumentului pentu Asistenţă Tehnică şi Schimb de Informaţii pentru Construirea capacităţii instituţionale din cadrul Directoratului General pentru Extindere al Comisiei Europene (TAIEX).

După ce, anul trecut au fost organizate cinci astfel de întîlniri în marile oraşe ale ţării, peste 130 de specialişti români şi străini participă în aceste zile, sub egida ANSVSA, la Constanţa, la un seminar avînd ca temă “Noul pachet de igienă şi siguranţa alimentelor“, care va intra în vigoare de la 1 octombrie. Potrivit directorului general pe probleme de siguranţa alimentelor din cadrul ANSVSA, dr. Liviu Rusu, pe lîngă asimilarea informaţiilor susţinute de lectori din Irlanda, Italia şi Belgia, medicii veterinari vor discuta cu reprezentanţii patronatelor din domeniu asupra modalităţilor de implementare a aquis-ului comunitar. “România este obligată ca pînă la sfîrşitul anului să rezolve problema unităţilor care pun în pericol siguranţa cetăţenilor din punct de vedere igienico-alimentar. În pofida speculaţiilor referitoare la costurile imense în retehnologizare, trebuie specificat că toţi agenţii economici din segmentul non-alimentar sînt obligaţi să îndeplinească un set de condiţii minime pentru a funcţiona, de la fluxul tehnologic la respectarea ghidului de bună practică“, a declarat Liviu Rusu. Pe de altă parte, reprezentantul ANSVSA a declarat că UE nu va tolera nicio abatere de la respectarea legislaţiei, toate unităţile româneşti care nu vor respecta cerinţele comunitare fiind închise pînă la sfîrşitul acestui an. “Oficialii europeni sînt foarte stricţi şi riguroşi în privinţa normelor de aplicare. Asta înseamnă că patiseriile, gogoşeriile sau fabricile de pîine care nu vor trece la investiţii de modernizare sau nu se vor ridica la standardele cerute, nu vor intra pe piaţa europeană“, a mai declarat Liviu Rusu.



12