Faceţi sport!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Universitatea „Ovidius” „Perspective în educaţie fizică şi sport”

Faceţi sport!

Social 26 Mai 2014 / 00:00 1906 accesări

Statisticile din ultimii ani arată că suntem pe locul al treilea în Europa la capitolul obezitate la copii şi tot pe locul al treilea ne clasăm şi când vorbim de incidenţa deceselor din cauza bolilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale la adulţi, a declarat, sâmbătă, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) din Universitatea „Ovidius” Constanţa (UOC), prof. Mirela Damian, la deschiderea Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Perspective în educaţie fizică şi sport”, la care au participat cadre didactice din domeniul educaţiei sportive din 14 ţări.

ACTIVITATEA FIZICĂ TREBUIE PROMOVATĂ ÎN RÂNDUL COPIILOR LA FEL CUM ACEŞTIA SUNT ÎNCURAJAŢI CĂTRE STUDIU.

„Copiii au foarte multe teme, stau în faţa calculatoarelor, iar noi, profesorii, pierdem de multe ori din vedere faptul că trebuie să fim atenţi nu doar la note, ci şi la sănătatea lor”, a completat prof. Damian. Profesorii de sport poartă o luptă continuă, pregătind programe de actualitate, care să-i atragă pe copii, activitate care este sprijinită de Ministerele Educaţiei, Sănătăţii şi cel al Tineretului şi Sportului. „Avem în vedere introducerea unui număr mai mare de ore de educaţie fizică la ciclul primar, dar şi a altor sporturi care să-i atragă, precum şi organizarea de competiţii sportive care să implice cât mai mulţi elevi”, a spus inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Constanţa (ISJ), prof. Răducu Popescu, prezent la conferinţă. El speră ca, în cel mult doi ani, în judeţul Constanţa să fie construite 25 de săli de sport, dintre care 15 în municipiu. „Şi în rândul studenţilor promovăm mişcarea şi încercăm să le oferim mai multe alternative pentru ca ei să facă ce le place, dar finalitatea să fie activitatea fizică: fie fotbal, handbal, aerobic sau chiar plimbări pe plajă”, a spus prof. Damian. Deşi studenţii constănţeni nu îşi doresc să participe la orele de sport, fiind de cele mai multe ori presaţi de obligativitatea prezenţei, aceştia găsesc baza materială necesară să se antreneze. La UOC este în plan şi construirea unei săli de sport performante. De altfel, FEFS îi pregăteşte pe studenţii care au câştigat Campionatul Mondial Sportiv Universitar anul trecut, dar şi echipa de gimnastică aerobică ce a obţinut, săptămâna trecută, locul I la Campionatul de Gimnastică Aerobică de la Bucureşti. „În plus, universitatea are şi clubul Ştiinţa, care pregăteşte sportivi la iahting, canotaj şi tenis care obţin rezultate foarte bune la competiţii”, a adăugat decanul.

INOVAŢII PENTRU SPORTIVII DE PERFORMANŢĂ Aflată la a XIV-a ediţie, conferinţa a dezvoltat problema curriculei şcolare, iar reprezentanţii din Albania, Arabia Saudită, Egipt, Elveţia, Franţa, Italia, Irak, Iran, Kuweit, Malaezia, Polonia, Tunisia, Turcia şi România au prezentat lucrări ştiinţifice şi despre kinetoterapie şi motricitate specială, metode de refacere şi nutriţie. Una dintre cele mai interesante prezentări a fost ţinută de Italia, care a adaptat tehnologia Wii pentru a îmbunătăţi postura şi echilibrul la sportivi. Persoana care doreşte să beneficieze de tehnologia Wii se urcă pe o placă (un fel de cântar) conectată la un calculator, dotată cu senzori. Programul informatic observă distribuirea greutăţii individului, echilibrul şi trimite informaţii, creând o hartă vizuală pe monitor. Cel care se antrenează vede harta proprie şi centrul de echilibru către care tinde, trebuind să îşi îndrepte poziţia în aşa fel încât să ajungă la echilibrul perfect. Inovaţia este folosită în special de karatişti, gimnaşti şi de cei care fac performanţă în caiac.

În Franţa...

În Franţa, elevii din ciclul primar fac sport trei ore pe săptămână, dar studenţii nu sunt obligaţi să participe la ore de educaţie fizică. Diferenţa este că tinerii francezi îşi doresc să facă sport. „Organizăm cursurile în aşa fel încât studenţii să poată face seara activităţi fizice şi pregătim competiţii sportive unde implicăm şi persoanele cu handicap”, a spus prof. Joel Gaillard, de la Universitatea din Lorraine.



12