FACIAS cere MS emiterea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FACIAS cere MS emiterea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei

09 Noiembrie 2017 / 08:32 562 accesări

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere Ministerului Sănătății (MS) emiterea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei și pentru stabilirea unei strategii comune privind aprovizionarea farmaciilor cu acest tratament, potrivit unui comunicat al FACIAS. În plus, FACIAS anunță că va acorda consiliere juridică gratuită tuturor celor care vor dori să dea în judecată MS și celelalte autorități responsabile de repercusiunile pe care această criză le va avea. "În acest moment, în țara noastră, sunt peste 500 de persoane care nu pot urma tratamentul cu imunoglobulină. Iar o mare parte dintre aceștia sunt copii. Viața lor este în orice moment pusă în pericol de lipsa acestui medicament care nu se găsește pe piață încă din vara acestui an, când ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață. De atunci, în mod iresponsabil față de viața bolnavilor, Ministerul Sănătății nu a găsit nicio soluție în ciuda avertizărilor Organizației Mondiale a Sănătății, care subliniază că imunoglobulinele sunt medicamente esențiale", relevă sursa citată.

FACIAS atrage atenția că pacienții cu imunodeficiențe primare depind de imunoglobulină la fel cum pacienții cu diabet sunt dependenți de insulină.

"Anunțul ministerului prin care, în România, vor ajunge în luna noiembrie 900 de flacoane este cel puțin iresponsabil și ridică, din partea bolnavilor, o problemă legitimă cu privire la modalitatea de repartizare a acestor doze, în condițiile în care un bolnav are nevoie de cel puțin 4 doze lunar. FACIAS a solicitat Ministrului Sănătății să propună în Guvern adoptarea de urgență a unei ordonanțe care să rezolve criza imunoglobulinei din România și să elaboreze, împreună cu producătorii, o strategie comună în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România pe termen scurt și lung", se arată în comunicat.

În lipsa acestui tratament, pacienții dependenți de imunoglobulină riscă să fie imobilizați la pat și, în cele din urmă, sunt în pericol de moarte, precizează sursa citată.

Primele doze de imunoglobulină vor ajunge în această lună la pacienți, l-au asigurat, pe 1 noiembrie, producătorii pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, în cadrul unei întâlniri la care au participat și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

"În timpul întâlnirii, s-a stabilit o strategie comună în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România, pe termen scurt și lung, luând în calcul inclusiv modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse, dacă este necesar. Unul dintre producătorii prezenți la întâlnire l-a asigurat pe ministrul Sănătății că primele 900 de flacoane de imunoglobulină pentru tratarea sindroamelor de imunodeficiență primară vor fi livrate pe piața din România în această lună, urmând ca o nouă tranșă de 3.000 de flacoane să fie asigurată în luna ianuarie a anului viitor. Mai mult, un alt producător care a ales să părăsească piața din România în luna mai 2016 și-a anunțat intenția de a reveni", informa MS pe 1 noiembrie.

Ministerul Sănătății menționa pe 31 octombrie că lipsa imunoglobulinei de pe piața românească este determinată de probleme de producție înregistrate de firmele care o fabrică și a solicitat acestora "mai multă responsabilitate" și respectarea prevederilor legale.



12