Facțiunile politice rivale din Libia au anunțat formarea unui guvern unitar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Facțiunile politice rivale din Libia au anunțat formarea unui guvern unitar

19 Ianuarie 2016 / 16:24 570 accesări

Facţiunile politice rivale din Libia au anunţat, marţi, formarea unui guvern unitar, în baza acordului convenit în luna decembrie, intermediat de ONU, fiind nominalizaţi 32 de candidaţi pentru funcţiile de miniştri ai noului cabinet, informează site-ul postului Deutsche Welle.

Lista cu cele 32 de nominalizări făcute de Consiliul Prezidenţial - cu sediul în Tunis din cauza instalibilităţii din Libia - va fi trimisă pentru aprobare parlamentului libian recunoscut pe plan internaţional din Tobruk, situat în estul Libiei. Doar şapte dintre membrii Consiliului Prezidenţial au semnat lista cu nominalizările pentru posturile de miniştri.

Libia se confruntă cu o instabilitate politică naţională din 2011, după ce fostul dictator Muammar Gaddafi a fost demis din funcţia de preşedinte de către armată. Din august 2014, Libia se confruntă cu un conflict între cele două guverne ale ţării, cel recunoscut pe plan internaţional, cu sediul în Tobruk, şi cel islamist cu sediul în Tripoli. Conflictul a divizat sute de mii de oameni, suplimentând valul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, traversând Marea Mediterană.

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, pe data de 17 decembrie, un acord intermediat de ONU pentru formarea unui guvern unitar cu sediul la Tripoli. Occidentul speră ca prin stabilizarea situaţiei politice din ţară, comunitatea internaţională să ofere sprijin Libiei în combaterea militanţilor terorişti din ţară, în special a celor care aparţin reţelei teroriste Stat Islamic, care câştigă din ce în ce mai multă influenţă în stat.

Ambele facţiuni politice sunt susţinute grupări armate, iar mulţi dintre membrii acestor formaţiuni politice rivale şi-au exprimat neîncrederea faţă de acest acord pentru formarea unui guvern unitar, în principal, pentru că nu există un sistem de repartizare în mod corect a locurilor din cabinetul comun ce urmează a fi format.



12