„Facturi mai mici cu 5% la curent!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Președintele ANRE, Niculae Havrileț:

„Facturi mai mici cu 5% la curent!“

Economie 10 Noiembrie 2015 / 15:04 737 accesări

Președintele ANRE, Niculae Havrileț: „Inflația redusă și consumul tot mai mare justifică o scădere cu 3 - 5% a prețului final al energiei electrice“

Președintele ANRE, Niculae Havrileț: „Inflația redusă și consumul tot mai mare justifică o scădere cu 3 - 5% a prețului final al energiei electrice“

POATE DA, POATE NU Prețul energiei electrice la consumatorul final ar putea scădea cu 3 - 5%, de la 1 ianuarie 2016, a declarat marți președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț. „În acest an, la nivelul furnizării și distribuției de energie electrică au apărut unele lucruri pozitive: a crescut consumul cu câteva procente și am avut o evoluție favorabilă a inflației. Asta va ajuta la fixarea prețului energiei electrice pentru consumatorul final. Noi apreciem că prețul va scădea cu câteva procente. Reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distribuție, iar în factura finală, ieftinirea ar urma să fie de 3 - 5%. Discountul nu vizează certificatele verzi sau bonusul de cogenerare“, a spus Havrileț, la conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România. Pe de altă parte, directorul general al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, a declarat că reducerea efectivă s-ar putea să fie cu totul alta - „Nici noi nu știam de intenția ANRE de a reduce tarifele. În orice caz, o reducere a tarifelor de distribuție și de transport, care sunt în sarcina ANRE, nu înseamnă automat și o reducere a facturii pentru consumatorul final“.

SUNT RESURSE Tot marți, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că resursele de energie electrică au depășit 51,25 miliarde KWh în primele nouă luni ale anului, crescând cu 9,6% față de perioada corespunzătoare a anului trecut, în condițiile în care producția a urcat cu 4,3%, la 48,49 miliarde KWH, iar importurile au ajuns la 2,76 miliarde KWh. Potrivit INS, consumul final a depășit 39,23 miliarde KWh, cu 6,3% peste 2014; o notă - INS marchează o creștere cu 33,2% a energiei folosite la iluminatul public. De asemenea, consumul final al populației a crescut cu 4,3%. În ceea ce privește producția, s-a consemnat o scădere cu 8,9% la activitatea din hidrocentrale, care a totalizat aproximativ 13,07 miliarde KWh.

Taguri articol


12