Facturile la energie, aruncate în aer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Genocidul continuă

Facturile la energie, aruncate în aer

Social 20 Decembrie 2010 / 00:00 847 accesări

Guvernul continuă să sacrifice populaţia pentru a-şi ascunde incompetenţa în gestionarea banului public. Factura lunară la energie ar putea creşte în 2011, ca urmare a introducerii unei contribuţii pentru sprijinirea producţiei de energie în unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă. „Orice consumator va plăti 20 lei/MWh (0,02 lei/kWh - n.r.) pentru energia produsă în cogenerare (cogenerarea reprezintă producţia combinată de energie termică şi mecanică pe baza unui singur combustibil - n.r.)”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Iuliu Plaveti. Schema de sprijin a fost anunţată de guvernanţi încă din octombrie, însă, la acea dată, nu s-a spus nimic despre faptul că cei care vor sprijini producătorii de energie în unităţi de cogenerare să se dezvolte vor fi tot oamenii simpli, ale căror venituri au fost, oricum, ciuntite de Guvernul Boc. Producătorii de energie electrică în cogenerare din România deţin 20,5% din piaţa de profil, cea mai mare parte a acestei energii fiind produsă în hidrocentrale, termocentrale şi în singura unitate nuclearelectrică, cea din Cernavodă. Preşedintele ANRE a precizat că, deocamdată, instituţia nu deţine date care să indice o creştere a preţului electricităţii sau a gazelor naturale în anul următor.

24 DE LEI LUAŢI DIN BUZUNARUL ROMÂNILOR. Consumul mediu anual în România pe gospodărie este de 1.200 kWh (100 kWh pe lună), asfel că un consumator ar urma să plătească anual în plus la factură o sumă de 24 lei. Din păcate, pentru mulţi dintre români, această nouă micşorare a veniturilor este echivalentă cu o condamnare la moarte. Cel mai afectaţi vor fi pensionarii, bugetarii şi românii care nu au un loc de muncă sau care câştigă salariul minim pe economie (ceea ce înseamnă peste 50% din populaţia României). Valoarea contribuţiei va fi inclusă în factura lunară la electricitate transmisă consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui ANRE. Contribuţia va fi acordată lunar producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare în intervalul 2010-2023, pe o perioadă de maximum 11 ani consecutivi, ca o formă de bonus pentru sprijinirea acestui sector. Şi, ca şi cum această nouă majorare nu ar fi fost de ajuns, pe 2 decembrie, Guvernul Boc a adoptat, în secret, un act normativ care prevede majorarea cu 400% (adică până la 1,1 RON/1000 mc) a redevenţei plătite pentru aşa-numitele ape uzinate (precum cele care pun hidrocentralele în funcţiune) ale administraţiei naţionale „Apele Române” , de către marii producători din domeniul energetic, începând cu cel mai mare, cu Hidrolectrica.

POPULAŢIA SĂRĂCITĂ, SURSA DE VENIT A GUVERNULUI. Prin urmare, costul de producţie al energiei de la Hidroelectrica va creşte cu 9%, o creştere pe care compania va solicita să-i fie recunoscută în tarifele aprobate de ANRE pentru anul 2011. Această importantă mărire de tarif se va regăsi în facturile de curent achitate de consumatorii casnici, începând cu 1 ianuarie 2011. Mai exact, pe de-o parte Guvernul sprijină producătorii de energie în unităţi cogenerate, pentru ca, apoi, să le mărească taxele, taxe care se vor regăsi tot în facturile populaţiei. Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, din Camera Deputaţilor, a declarat că această Hotărâre de Guvern adoptată pe furiş de Boc şi UDMR va avea un impact greu de cuantificat asupra populaţiei: „E vorba de o majorare de taxe aplicată, de fapt, fiecărui cetăţean, la un nivel de 400% şi asta într-un moment de apogeu al crizei şi în miez de iarnă. Peste toate, e vorba de o decizie trecută prin uşa din dos, dacă mă pot exprima astfel, pentru că, deşi măsura vizează mari operatori în energie precum Hidrolectrica, Nuclearelectrica, producătorii de energie cu gaze, producătorii de gaze naturale etc., tocmai ministerul Economiei nu a fost consultat în privinţa acestei hotărâri”. Deputatul PSD a adăugat că nu a existat un studiu de impact asupra eficienţei în producţie, susţinând că „este o afacere strict între ministerul Mediului şi cel al Finanţelor, o nouă modalitate de a se mai scoate nişte bani din buzunarul populaţiei, şi aşa adusă la limita sărăciei”. Iancu a mai spus că această decizie abuzivă va avea efecte severe pe termen mediu şi lung asupra bugetului românilor dar şi asupra economiei naţionale, şi demonstrează lipsa de responsabilitate a actualei puteri.



12