Facultatea de Arte, păstrătoarea moştenirii unui maestru: „Ovidius s-a întors acasă la Ovidius“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Mi s-a părut pur şi simplu un gest firesc“

Facultatea de Arte, păstrătoarea moştenirii unui maestru: „Ovidius s-a întors acasă la Ovidius“

Cultură 12 Aprilie 2017 / 17:28 3064 accesări

Sala Studio a Facultăţii de Arte găzduieşte expoziţia maestrului Mircia Dumitrescu, alături de cărţi rare cu operele lui Ovidius Publius Naso traduse în mai multe limbi şi tablouri realizate de studenţii specializării Arte Plastice

Sala Studio a Facultăţii de Arte găzduieşte expoziţia maestrului Mircia Dumitrescu, alături de cărţi rare cu operele lui Ovidius Publius Naso traduse în mai multe limbi şi tablouri realizate de studenţii specializării Arte Plastice

Arta este un limbaj universal, iar artistul Mircia Dumitrescu stăpâneşte perfect acest tip atât de special de comunicare. Fie că face gravuri sau ilustraţii de carte, sculptură sau grafică, maestrul pledează pentru supremaţia ideatică, pentru dialog şi comunicare, pentru respectul faţă de istorie şi tradiţie şi, implicit, pentru valorile culturale, toate în formula estetic-accesibilă a artei. Opera sa este, în sine, o ambasadoare a artelor în sufletele şi minţile oamenilor, indiferent de nivelul de înţelegere sau de cultură al acestora. Grafician, gravor, sculptor, cel mai important ilustrator de carte din România, artistul are un Curriculum Vitae absolut impresionant, ce cuprinde zeci de expoziţii, zeci de ilustraţii de carte, zeci de premii, două Ordine pentru Merit în grad de Cavaler şi multe alte distincţii.

Cel mai recent Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ovidius” (la propunerea decanului Facultăţii de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanţiu) revine în atenţia constănţenilor cu un gest extraordinar. Cu ocazia Anului Ovidius, maestrul a donat o parte importantă a expoziţiei sale ce îl are în centru pe misteriosul poet exilat la Pontul Euxin (şi care a putut fi admirată, luna trecută, la Muzeul de Artă Constanţa) Facultăţii de Arte de la malul mării. „Ovidius s-a întors acasă la Ovidius” (râde). „Mi s-a părut pur şi simplu un gest firesc. Acum, că fac parte din familia de elită a Universităţii ce poartă numele marelui poet, mi s-a părut normal ca poveştile grafice inspirate după opera sa să se întoarcă acasă. Pentru mine este foarte important. Foarte puţină lume înţelege în profunzime faptul că Ovidius a fost un om care a trăit în mijlocul nostru (cei de atunci) acum 2.000 de ani, venit din partea civilizată a lumii şi care a şi scris despre asta. De asemenea, îmi pare rău că lumea de aici nu se apleacă mai serios spre istorie, pentru că Dobrogea este cu adevărat un tărâm binecuvântat, cu vestigii şi sfinţi. Până la urmă, aici a trăit Sfântul Andrei, de care ne aducem aminte numai când este ziua lui. La fel martirii de la Niculiţel şi sunt multe alte exemple. Ar trebui să accentuăm mai mult importanţa Dobrogei, nu ca să ne lăudăm, ci ca să punem în valoare această regiune atât de specială”, a declarat, pentru „Telegraf“, maestrul Mircia Dumitrescu.

Şi nu sunt doar vorbe. După donaţia de o imensă valoare artistică şi emoţională, celebrul artist a început deja demersurile de a-l face cunoscut pe Ovidius şi anul care i-a fost închinat (cu sfială la Constanţa) în Bucureşti, la Muzeul Literaturii Române, cu ajutorul a două expoziţii. „După Paşte, la Muzeul Literaturii Române, pot fi admirate două expoziţii. Una cu şi despre Ovidius, iar una cu şi despre prietenul meu Nichita (care i-a închinat 33 de poeme, printre care faimosul „Decalog pentru Mircia” - n.r.). Voi participa şi în expoziţia itinerantă organizată de Muzeul de Artă, care reface drumul poetului de la Sulmona la Constanţa. Acţiuni există şi la fel intenţii, dar nu este suficient, cel puţin la nivelul de percepţie al autorităţilor care ne guvernează. Noi ne străduim însă”, a adăugat el, subliniind şi faptul că Ovidius este cel de-al doilea om de litere, după Herodot, care a pomenit despre pământurile şi oamenii pe ale căror urme călcăm astăzi.

„Facultatea de Arte este extrem de onorată în faţa gestului acestui mare maestru. Darul său este cu adevărat o binecuvântare şi o lumină spirituală în această perioadă atât de specială, premergătoare Învierii. Astfel, Ovidius s-a întors cu adevărat acasă, în sala Studio a Facultăţii de Arte, de unde nu va mai pleca nicicând, căci nu va mai fi niciodată exilat. Îi mulţumim încă o dată maestrului Mircia Dumitrescu şi îl aşteptăm „acasă” oricând doreşte”, a declarat, pentru „Telegraf“, decanul Facultăţii de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanţiu.



12