INGREDIENTE
Pentru umplutură: 3-4 linguri ulei de măsline, 2 ouă, oregano, 75 g parmezan, 150 g caşcaval, 100 g mozzarella, 100 g şuncă.
Pentru aluat: 1 vârf de linguriţă de sare, 1 gălbenuş, 2 linguri ulei de măsline, 10 g drojdie de bere, 200 g făină.
Pentru ornat: 20 linguri caşcaval ras, 200 g roşii decojite, oregano sau pătrunjel verde.
PREPARARE
Drojdia de bere se dizolvă în 2 linguri de apă călduţă. Se adaugă 1-2 linguri de făină şi se amestecă bine, până se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Se acoperă şi se lasă, la temperatura camerei, jumătate de oră. Se pune apoi într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se amestecă uşor cuuleiul, gălbenuşul, sarea şi 250 ml de apă călduţă.
Se amestecă până se înglobează toate ingredientele în făină. Se trece apoi pe o planşetă şi se frământă, până se obţine un aluat omogen şi elastic. Se pune într-un castron, se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la dospit, într-un loc ferit de curent, aproximativ o oră. Aluatul dospit este bine crescut, dacă şi-a dublat volumul.
Între timp, se pregăteşte umplutura. Mozzarella se pune într-un castron şi se pasează cu o furculiţă. Şunca se taie fâşii, iar caşcavalul şi parmezanul se dau pe răzătoare. Se pun în castronul cu mozzarella şi se amestecă uşor cu un ou crud, puţină sare şi piper şi o linguriţă rasă de oregano. Se acoperă cu un capac şi se lasă deoparte.
Aluatul crescut se împarte în două. Se frământă din nou fiecare parte de aluat şi se strânge în două sfere mai mici. Se întinde aluatul în două foi subţiri şi rotunde, de aproximativ 1-2 mm grosime, care se acoperă cu un strat subţire de ulei. Cuptorul se încinge până ajunge la temperatura de 225˚C sau până la treapta 7.
Se presară umplutura pe fiecare jumătate de foaie de aluat, având grijă să se lase liberă o margine de 2 - 2,5 cm. Se pliază apoi cu jumătatea de aluat neacoperită cu umplutură şi se rulează pe margine, pentru a nu ieşi compoziţia afară. Se aşază într-o tavă de copt unsă cu puţin ulei şi se ung cu ou şi câteva picături de ulei.
Tava cu cele două porţii de calzone se pune în cuptorul foarte bine încins şi se coace, la foc tare, până se rumenesc frumos, aproximativ 20 de minute. Se scoate tava din cuptor, se lasă deoparte 5 minute şi se presară fiecare pizza cu câte o lingură de caşcaval ras şi roşii tăiate cubuleţe, aromate cu oregano sau pătrunjel verde.