Faimoasele comisioane interbancare trebuie să intre la apă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru că România nu e Luxemburg

Faimoasele comisioane interbancare trebuie să intre la apă

Economie 03 Iunie 2013 / 00:00 330 accesări

FRUNTAŞI LA… TAXE România a reuşit performanţa de a se afla printre ţările ale căror comisioane interbancare sunt cele mai mari din Europa. Cel puţin aceasta este concluzia unei investigaţii a Consiliului Concurenţei (CC) în piaţa serviciilor de plăţi bancare. Raportul realizat în urma investigaţiei sectoriale pe piaţa serviciilor de plăţi bancare din România este publicat pe site-ul instituţiei şi este supus dezbaterii publice timp de 30 de zile. Pentru cei care nu ştiu, le spunem că aceste comisioane sunt plăţi realizate pentru tranzacţiile cu cardul. În cazul operaţiunilor la POS, taxa este plătită de „banca acceptantă” (cea care deţine aparatul) către „banca emitentă” (cea care a eliberat cardul) şi este suportată de comercianţi şi, indirect, de consumatori. Adicătelea, noi plătim mai mult pentru anumite produse şi servicii din cauza acestor comisioane mari.

SE CAUTĂ SOLUŢII Preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, sâmbătă, că instituţia pe care o conduce, împreună cu Guvernul şi Banca Naţională, caută o soluţie pentru ca, în următoarele luni, comisioanele interbancare să fie reduse substanţial. \"Eu sunt încurajat de ceea ce am făcut acum doi ani, când am reuşit destul de repede să eliminăm comisioanele la rambursarea anticipată a creditelor. Cred că a fost un succes şi cred că avem şanse să imităm acest succes\", a spus Chiriţoiu. El spune că \"VISA a promis Comisiei Europene că va reduce comisioanele la 0,3%. În România comisionul este de 1%, adică la 100 de lei un leu rămâne la bănci. Nu e nicio justificare economică ca o tranzacţie internă în România să coste mai mult ca procesarea unei tranzacţii transfrontaliere. Deci, dacă VISA poate să trăiască cu 0,3% la tranzacţiile transfrontaliere, aşa cum a promis Bruxelles-ului, cred că şi în România poate să se încadreze în costuri similare\".

ÎN RÂND CU ŢĂRILE EVOLUATE Nu ştim cum se va reuşi reducerea acestor comisioane şi când am putea simţi şi noi asta în buzunare, pentru că afacerea a mers bine de la început, a adus bani frumoşi băncilor şi nu a existat până acum interesul scăderii taxelor cu pricina. Dacă în prezent comisioanele Visa şi MasterCard sunt de 1% în România, în ţări ca Belgia, Franţa, Italia, Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie taxa nu sare de 0,8%. Nu credem că este cazul să vă amintim ce diferenţe există între salariile noastre şi cele din ţările amintite.



12