Grecia va ajunge probabil în situaţie de default, în pofida tentativelor angajate pentru salvarea ţării, a apreciat, ieri, ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, intervievat de postul public de radio suedez SR. În opinia oficialului suedez, chiar dacă noul guvern grec renegociază condiţiile puse de FMI în schimbul sprijinului său, datoria publică se va ridica oricum la 120% din PIB în zece ani, o situaţie rareori sustenabilă /în contextul unor previziuni slabe de creştere pentru Grecia. Un default al Greciei s-ar putea traduce prin ieşirea Atenei din Zona Euro, un motiv în plus de îngrijorare pentru ministrul Borg.
DISCUŢII Noul premier grec, conservatorul Antonis Samaras, a început, ieri, discuţiile cu şefii delegaţiei troicii creditorilor internaţionali ai ţării, UE-BCE-FMI, cu care intenţionează să renegocieze cel de-al doilea plan de ajutor pentru ţara sa. Samaras a discutat timp de o oră, în prezenţa ministrului de Finanţe, Yannis Stournaras, cu Poul Thomsen (FMI), Klaus Masuch (BCE) şi Matthias Mors (CE), responsabili cu examinarea conturilor Greciei. Vizita acestora intervine după trei luni de vid legislativ, perioadă în care în Grecia au avut loc două rânduri de alegeri legislative anticipate. Misiunea troicii este de a evalua dimensiunea deficitului ce trebuie acoperit, ce eforturi sunt necesare, precum şi de a asculta propunerile Guvernului elen. Potrivit presei, creditorii urmează să revină la Atena în ziua de 24 iulie, pentru un acord final. Pentru Samaras, operat recent din cauza unei dezlipiri de retină şi absent din acest motiv la recentul Consiliu European, maratonul discuţiilor, aşa cum îl numeşte presa, constituie şi o încercare de ordin fizic. Miza acestora este deblocarea următoarei tranşe - vitală pentru Grecia -, de 31,5 miliarde de euro, a împrumutului internaţional, înainte de 20 august. Premierul Samaras insistă mai ales pe accelerarea procesului de privatizări, pe lansarea unei reforme fiscale şi pe reluarea restructurării posturilor publice, pentru a încerca să obţină bunăvoinţa creditorilor.
Un alt subiect de discuţie, evocat mai ales de liderul stângii radicale de opoziţie, Alexis Tsipras, este obţinerea pentru Grecia a unei recapitalizări directe a băncilor prin FESF, aşa cum s-a întâmplat cu Spania, la summit-ul UE. În fine, Grecia şi Zona Euro trebuie să încerce găsirea mijloacelor de ieşire din cercul vicios austeritate-recesiune, în care ţara se adânceşte tot mai mult. În timp ce impozitele cresc, salariile se micşorează, producţia şi consumul se reduc, Guvernul anticipează un recul de 6,7% al PIB în 2012, peste cel de 4,5% prognozat anterior.
CASE OCUPATE ABUZIV Peste o treime din cele 81.000 de proprietăţi imobiliare ale statului elen, excluzând clădirile de utilitate publică, sunt ocupate abuziv de companii şi persoane care nu plătesc nimic, potrivit unui sondaj al Fondului pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene. Din cele peste 80.700 de proprietăţi din portofoliul a 30 de agenţii de stat, Fondul pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene (TAIPED) încadrează 28.264 ca fiind ocupate, utilizate într-o manieră ilegală, fără ca statul să primească niciun euro, a declarat Andreas Taprantzis, membru în consiliul director la TAIPED. Proprietăţile sunt folosite de companii şi persoane fără autorizaţii legale, în scopuri variind de la afaceri ilegale la ocuparea acestora ca locuinţe. Folosirea acestor active pentru obţinerea de venituri este un proces dificil, pe termen lung, a spus Taprantzis. Organizaţia vrea să pregătească pentru utilizare 3.152 de proprietăţi cu valoare ridicată, care ar putea aduce statului venituri de peste 10 miliarde de euro. Lista ar putea fi extinsă la aproape 5.000 de proprietăţi.