Falimentul încrederii în Sănătatea autohtonă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viena - „o Mecca spitalicească pentru demnitarii români”. Plătim cu bani grei alte sisteme de sănătate

Falimentul încrederii în Sănătatea autohtonă!

Eveniment 17 Ianuarie 2011 / 00:00 754 accesări

În timp ce autorităţile din Sănătate se agită pentru punerea la punct a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) – care a „sărăcit” din punct de vedere financiar sistemul – asiguraţii cu potenţial financiar sfidează tot ce înseamnă Sănătate în România şi pleacă liniştiţi să se trateze peste graniţele ţării, Viena fiind preferată, în ultima perioadă. Chiar dacă o zi de spitalizare în clinicile din Viena, de exemplu, poate ajunge la o mie de euro, fără niciun tratament inclus, asiguraţii noştri preferă chiar şi asemenea cheltuieli, numai să ştie că sunt în siguranţă şi că diagnosticul stabilit este unul cert, la fel şi în cazul tratamentului, a deciziei chirurgicale, dacă este cazul. În ciuda faptului că Sănătatea din România pierde teren pe zi ce trece, inclusiv medicii afirmând că ar prefera să lucreze în afară, în spitalele din ţară nemaiexistând nimic, autorităţile par a ignora adevăratele probleme cu care se confruntă sistemul. Mii de medici părăsesc sistemul de sănătate, spitalele se deteriorează pe zi ce trece, pacienţii sunt trataţi pe banii lor, dar şi la mare risc, în condiţiile în care, nu de puţine ori, s-a depistat că spitalele noastre nu au aparatura necesară pentru unele intervenţii. Dacă demnitarii îşi permit să plătească chiar şi o mie de euro pentru o zi de spitalizare într-un spital din străinătate, un asigurat cu un venit modest abia dacă-şi permite să-şi cumpere câteva dintre medicamentele prescrise în spitalele din România. În ultima perioadă, preocuparea principală în Sănătate a constituit-o SIUI. Nimic de comentat, însă spitalele se golesc de medici, bolnavii îşi blestemă zilele când ajung în spitale, fie din cauza condiţiilor mizerabile în care sunt trataţi, fie din cauza faptului că trebuie să-şi cumpere totul. SIUI pare o realizare revoluţionară a sistemului, dar „boala” Sănătăţii este cu certitudine alta.

ALTE PRIORITĂŢI!? Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a organizat o conferinţă de presă pentru a explica ce s-a întâmplat, de fapt, cu Sistemul care, nu după mult timp, a blocat tot ce înseamnă activitatea caselor de sănătate, din cauza unei erori care, spun specialiştii, se întâlneşte şi la case mai mari (vezi eroarea sistemului informatic de la Aeroportul Heathrow din Londra - unul dintre cele mai mari din Europa - n.r., care a durat trei zile). Autorităţile din Sănătate nu au organizat, însă, o dată o conferinţă de presă pentru a explica românilor asiguraţi ce se întâmplă şi ce se va întâmpla cu sistemul de sănătate, şi de ce demnitarii nu au încredere în sistemul autohton. Actorii principali, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke şi şeful CNAS, Lucian Duţă, nu au venit cu o explicaţie. De ce a fost nevoie ca, numai în ultimele zile, demnitarii români să dea bani grei altor sisteme de sănătate, şi nu celui român, care se află în mare agonie? Oare spitalele din România n-ar fi avut nevoie de sumele enorme pe care politicienii şi nu numai le oferă spitalelor din afară? Cu siguranţă autorităţile ar putea să precizeze că fiecare are dreptul să aleagă, dar este evident că asiguraţii cu potenţial financiar nu au ce alege. Degeaba în România încă mai sunt profesionişti în domeniu, dacă nu au cu ce lucra, nu au medicamente, nu au materiale sanitare, nu au aparatură, iar bolnavii sunt spitalizaţi în condiţii de toată jena.

EXASPERAREA POLITICIENILOR. Pare incredibil, dar chiar şi acoliţii puterii au ajuns la exasperare. Deputatul PDL Adrian Gurzău îi cere ministrului Sănătăţii să iasă în public şi să prezinte naţiunii starea de sănătate a spitalelor din ţară. “(…) Asistăm stupefiaţi cum personalităţi şi oameni politici din ţara noastră pleacă spre spitalele din străinătate. Viena a devenit o Mecca spitalicească pentru bolnavii noştri. Mă îngrijorează lipsa de încredere a românilor în medicii de la noi, mă îngrijorează sentimentele oamenilor faţă de Guvernul şi partidul care le mai cer bani pentru ceva ce nu performează. Mă îngrijorează viitorul copiilor noştri şi îi cer ministrului Cseke să prezinte naţiunii starea de sănătate a spitalelor din ţară, ca o responsabilitate minimă înainte de a mai colecta bani de la populaţie”, susţine Gurzău, într-un comunicat de presă. Deputatul s-a întrebat cum se poate ca Austria, o ţară cu doar opt milioane de locuitori, să fie capabilă să aibă un sistem de sănătate atât de performant, încât românii “au bătătorit drumul spre Viena”. “S-ar putea face o cursă specială, un fel de navetă şi un hotel al românilor însoţitori. Iar televiziunile au deja care de reportaj instalate la Viena. Dar cum s-a ajuns aici? Câţi bani a înghiţit în fiecare an sănătatea din România, câte taxe şi câtă şpagă s-au dus din buzunarele românilor? Hoţia, mafia din sănătate, indolenţa şi incompetenţa celor care au condus sănătatea de la noi au pus la pământ sistemul”, afirmă Adrian Gurzău. Gurzău susţine că i-a cerut, în urmă cu câteva luni, ministrului Cseke Attila să facă un audit în sistemul de sănătate, ca să se vadă clar unde se duc banii cetăţenilor şi cu ce eficienţă. “Mi-a răspuns că acum nu mai sunt bani nici pentru audit, un fel de a pune cruce problemei, dar şi speranţei noastre că nu plătim degeaba bani la asigurările de sănătate. Acum cetăţenii sunt chemaţi la un nou efort, acela de a mai da cinci la sută din pensii, tot pentru sistemul de sănătate. Atrag atenţia ministrului de resort că pe fondul lipsei de încredere a populaţiei în spitalul românesc, suprataxarea aceasta va avea doar consecinţe negative în reacţia publicului faţă de cei care o impun”, spune Gurzău.



12