Falsa imunitate băsesciană, paravan inventat de DNA-ul lui Morar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine răspunde pentru prescrierea faptelor din dosarul "Flota"?

Falsa imunitate băsesciană, paravan inventat de DNA-ul lui Morar

Eveniment 11 Iulie 2014 / 00:00 866 accesări

CARE... IMUNITATE? Ani la rând, dosarele deschise pe numele lui Traian Băsescu au fost blocate cu mitul imunității inalienabile și imuabile a președintelui. Şi n-au fost puţine. Şi nici subţiri. Să amintim doar retrocedarea a 66 de case într-o singură zi, pe când era primar al Bucureştiului, „Flota”, „Mihăileanu”, şantajul şi ameninţările la adresa senatorului Gabriela Firea, care s-au constituit într-un dosar împotriva sa ce se află în derulare, sau poate direct dosarul lui Bercea Mondial, în care preşedintele ţării poate fi citat, lejer, ca inculpat, potrivit avocatului Pavel Abraham? Sau ne întoarcem puţin în timp şi răsfoim dosarele ALRO, Hayssam, dosarul celor 66 de case retrocedate într-o singură zi sau pe cel al lui Căşuneanu? Ani la rând, expresia "Băsescu nu poate fi cercetat pentru că președintele are imunitate" a fost repetată atât de des și cu atâta obstinație, în acte oficiale, de către subalternii procurorului-șef al DNA de la acea vreme, Daniel Morar, încât acea expresie a căpătat valoare de axiomă. Aflăm acum că Traian Băsescu este la fel de imun în fața legii ca orice parlamentar (deci putea fi cercetat, cu respectarea câtorva condiții preliminare), după ce Traian Băsescu nu a fost deranjat, timp de zece ani, nici măcar cu o adresă din partea instituțiilor din Justiția română, pentru că așa a zis... Morar. Și nu o spunem noi, ci o spune Curtea Constituțională a României, în decizia 284/2014, care a fost publicată în „Monitorul Oficial al României“ din 3 iulie. Cum s-a ajuns în situația în care nicio instituție din România nu a verificat până acum până unde se întinde imunitatea lui Băsescu? Cine a lansat și susținut constant ipoteza eronată și neconstituțională că Băsescu este mai presus de lege? Câte dintre dosarele care l-au vizat pe președintele României și-au pierdut ținta pentru că faptele s-au prescris? Sunt întrebări legitime la care, cu siguranță, se va răspunde la un moment dat. Probabil, prin sentințe judecătorești. Până atunci, însă, a trecut o săptămână de când prevederile deciziei 284 au devenit obligatorii și nu a auzit nimeni ca Palatul Cotroceni să fi fost asaltat cu scrisori privind o eventuală reluare a cercetărilor de la procurorii DNA-ului lui Morar, care au pus la păstrare dosarele pe fondul falsei imunități prezidențiale.

VREMEA ANCHETELOR Având în vedere hotărârea CCR privindu-l pe Traian Băsescu, cel care "rămâne răspunzător pentru toate actele și faptele săvârșite în perioada în care a exercitat funcția publică și care nu au legătură cu opiniile politice", Lumeajustitiei.ro a semnalat ieri procurorului general al României, Tiberiu Nițu, că "are datoria de a lua măsurile manageriale ce se impun pentru ca toate dosarele penale care îl vizează pe președintele României, Traian Băsescu, să fie imediat redeschise". Jurnaliștii de la Lumeajustitiei.ro arată, totodată, că decizia CCR vine să întărească toate acuzațiile publice la adresa procurorilor din Parchetul General care de ani de zile au invocat pretinsa imunitate a președintelui pentru a-i suspenda dosarele, fără să țină cont că orice om de bună credință nu putea interpreta la o atare manieră Constituția, astfel încât să permită unui om să comită orice faptă penală, dar să nu răspundă orice ar face. "Se ridică problema invocării în mod nejustificat a imunității prezidențiale de către personaje controversate, precum Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi, persoane numite în funcție la voința expresă a lui Traian Băsescu. Să nu uităm că Daniel Morar, inventatorul „tezei” imunității absolute pentru președinte, a fost răsplătit anul trecut de Traian Băsescu cu un post de judecător la Curtea Constituțională, după ce acesta nu a mai avut posibilitatea legală de a mai fi nici șef la DNA și nici procuror general interimar", mai spun colegii de la Lumeajustitiei.ro.

A rămas președinte "de grija dreptei"

Demis cu 7,4 milioane de voturi, contestat și controversat pentru ieșirile sub demnitatea funcției pe care o deține și protejat printr-o imunitate mincinoasă timp de două mandate, Băsescu continuă, în al 12-lea ceas, în stilu-i caracteristic. Ieri, același Băsescu a ratat o ocazie bună să tacă și a scăpat încă un porumbel, printre numeroase invective la adresa tuturor politicienilor care nu se pleacă sub porunca lui. El a declarat, într-un interviu acordat pentru adevărul.ro, că s-ar fi gândit la o eventuală demisie din funcția de președinte pe fondul scandalului monstru în care este implicat fratele lui. Nu a luat în calcul acest act din cauza grijii față de o eventuală șifonare a imaginii României. Pur și simplu, Băsescu spune că, dacă ar fi demisionat, nu ar fi dat nicio șansă candidatului dreptei, iar reproșul că a sacrificat dreapta ”ar fi fost mult mai puternic”. Fără comentarii...



12