False ameninţări cu bombă la Primăria şi Casa Presei din Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

False ameninţări cu bombă la Primăria şi Casa Presei din Chişinău

Externe 05 Mai 2009 / 00:00 456 accesări

Sediul Casei Presei din Chişinău şi Primăria municipiului au fost evacuate, luni dimineaţă, în urma unor ameninţări telefonice anonime care anunţau prezenţa unor bombe în clădiri. Alarma cu bombă de la Primăria, Aeroportul Internaţional şi Casa Presei din Chişinău a fost falsă, în sediile celor trei instituţii nefiind găsite dispozitive explozive, a anunţat, ulterior, Ministerul de Interne. Poliţia moldoveană desfăşoară, în prezent, operaţiuni de identificare a persoanei care a efectuat apelul telefonic cu privire la amplasarea unor dispozitive explozive în sediile celor trei instituţii, informaţie care s-a dovedit falsă. Mariana Vasilache, şeful Serviciului de Presă al Primăriei Chişinău, a declarat, de asemenea, că deşi s-a stabilit că în sediul instituţiei nu sînt materiale explozive, din motive de securitate şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, angajaţii primăriei vor reveni la serviciu de astăzi. Angajaţii mai multor publicaţii cu sediul în Casa Presei vor reveni, de asemenea, la lucru astăzi. ”Accesul în Casa Presei va fi interzis timp de 24 de ore, din motive de securitate”, a declarat Constantin Avornic, comandantul Regimentului de Patrulă şi Santinelă ”Scut”.

”Răspunsul la situaţia din R. Moldova ar trebui să fie eliminarea vizelor”

Decizia României de a facilita acordarea cetăţeniei române moldovenilor îngrijorează UE şi R. Moldova, emisarul UE în această ţară apreciind că răspunsul ar trebui să fie accesul moldovenilor în spaţiul comunitar, fără vize. R. Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, a fost afectată de violenţe în urma alegerilor legislative din 5 aprilie. Ţara are o populaţie de 4,1 milioane de persoane care pot călători în UE doar cu o viză specială. Însă, România a oferit posibilitatea ca aproximativ un milion de moldoveni să poată dobîndi cetăţenie română, după ce preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Bucureştiul de implicare în protestele violente, a introdus un regim de vize şi l-a expulzat pe ambasadorul român. ”Decizia României ar putea fi doar o chestiune politică înaintea alegerilor prezidenţiale din acest an”, comentează BBC, însă unii analişti au declarat că ”preşedintele Traian Băsescu încearcă să îl lase pe Voronin fără oameni”. Reprezentantul special al UE în R. Moldova, Kalman Mizsei, a declarat însă că situaţia acestei ţări este diferită de a oricărei alteia şi că răspunsul corect ar fi ca toţi moldovenii să poată călători pe teritoriul blocului comunitar fără viză. Pe de altă parte, miniştrii de Interne ai UE nu sînt de acord cu o astfel de propunere. Germania şi alte state spun că populaţia R. Moldova are şanse mici să poată călători fără viză în următorii trei pînă la cinci ani. Însă, un milion de moldoveni au plecat deja, de multe ori fără documentele legale, în căutarea unui loc de muncă şi a unui viitor mai bun, într-un exod fără precedent, comentează BBC. În acelaşi timp, preşedintele Traian Băsescu a apreciat la aproximativ un milion numărul moldovenilor care ar dori să devină cetăţeni români. Peste 100.000 de moldoveni deţin deja paşapoarte româneşti, dar şi mai mulţi ar avea cetăţenie rusă, mai ales în regiunea separatistă Transnistria, sprijinită de Rusia.

Reprezentantul special al UE pentru R. Moldova infirmă o declaraţie a primarului Chişinăului, potrivit căreia ar fi spus opoziţiei că Occidentul ar putea veni cu o asistenţă financiară de un miliard de euro pentru această ţară, dacă opoziţia acceptă dialogul cu Partidul Comuniştilor. Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat luni că asigurările au venit în cîteva rînduri de la Kalman Mizsei, în cadrul întîlnirilor pe care acesta le-a avut în ultima perioadă la Chişinău, cu liderii Partidului Liberal, ai Partidului Liberal Democrat din Moldova şi ai Alianţei Moldova Noastră. Mizsei a declarat, potrivit lui Dorin Chirtoacă, că Occidentul ar putea debloca fonduri prin intermediul Fondului Monetar Internaţional şi al programului Provocările Mileniului, în valoare de aproximativ un miliard de euro, cît se estimează a fi deficitul financiar ar R. Moldova pentru anul 2009. Acest lucru ar fi posibil în cazul în care ar avea loc o reconciliere şi un dialog între Partidul Comuniştilor şi partidele de opoziţie. Dorin Chirtoacă a precizat însă că această perspectivă nu a fost schiţată şi de alte delegaţii oficiale europene venite în ultimul timp la Chişinău. Kalman Mizsei a spus însă că afirmaţiile lui Dorin Chirtoacă sînt total lipsite de sens şi, deşi nu a negat că temele economice au fost atinse în timpul discuţiilor cu reprezentanţii opoziţiei, a infirmat că ar fi vorbit despre sume concrete.

Guvernul Greceanîi şi-a prezentat demisia

Premierul Zinaida Greceanîi a prezentat, luni, cererea de demisie a actualei echipe guvernamentale, instalată la 31 martie 2008, urmînd procedura constituţională care să permită instalarea unui nou Executiv după alegerile din 5 aprilie. Noul Parlament ales la 5 aprilie va avea, astăzi, şedinţa inaugurală. În discursul său, Zinaida Greceanîi a mulţumit preşedintelui, colaboratorilor şi a subliniat că, deşi actualul guvern a avut puţin timp la dispoziţie, rezultatele activităţii cabinetului de miniştri au fost pozitive şi dinamice. Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, a declarat că ceea ce se întîmplă în şedinţa de guvern este un act constituţional, care demonstrează capacităţile democratice ale statului Moldova. Voronin a spus că în cei opt ani de guvernare au intervenit schimbări în toate domeniile vieţii, în toate ramurile economiei naţionale şi a felicitat Guvernul, mulţumindu-i pentru realizările obţinute. Actualul guvern de la Chişinău a fost format la 31 martie 2008, după ce cabinetul de miniştri condus de premierul Vasile Tarlev şi-a dat demisia.



12