Cea mai mare ameninţare cu care se confruntă lumea în prezent este falsificarea paşapoartelor, în speţă milioanele de documente furate care ar putea fi folosite de terorişti sau infractori pentru a călători în întreaga lumea, atenţionează secretarul general al agenţiei internaţionale de poliţie Interpol, Ronald K. Noble. Acesta nu este un pericol evident, însă a intrat în atenţia publică după tentativa de atentat cu bombă de Crăciunul trecut asupra unui avion de linie american. Scanerele corporale, acceptate de numeroase ţări după atentatul eşuat, sunt o soluţie nechibzuită, este de părere Ronald K. Noble. „Cea mai mare ameninţare în lume este aceea că anul trecut au fost 500 de milioane de sosiri aeriene în întreaga lume în care documentele de călătorie nu au fost comparate cu baza de date a Interpol”, a declarat acesta pe marginea Forumului Economic Mondial din staţiunea elveţiană de schi Davos, unde 2.500 de oameni de afaceri şi lideri politici se întrunesc în această săptămână. Soluţia constă, potrivit şefului Interpol, în servicii de informaţii mai eficiente şi schimburi mai bune de informaţii secrete între ţări.
Numeroase aeroporturi americane folosesc scanere corporale, iar mai multe aeroporturi din alte ţări au început să apeleze la ele după ce un tânăr nigerian, Umar Faruk Abdulmutallab, a încercat, la 25 decembrie, să detoneze explozibili ascunşi în lenjeria intimă într-un zbor Amsterdam-Detroit. Oficialul Interpol a ridicat întrebări asupra sumelor de bani şi a resurselor pe care le implică folosirea de scanere corporale. A mai precizat că autorităţile americane recunosc ameninţarea pe care o reprezintă falsificarea paşapoartelor. În 2006, autorităţile americane au verificat datele Interpol de circa 2.000 de ori, în timp ce anul trecut au făcut acest lucru de 78 de milioane de ori, descoperind aproape 4.000 de persoane care călătoreau cu paşapoarte furate sau găsite.
Încălzirea globală şi mijloacele prin care guvernele pot să protejeze mediul reprezintă alte teme principale discutate ieri la Davos. Preşedintele mexican Felipe Calderon, a cărui ţară va găzdui următoarea conferinţă climatică a ONU, a susţinut o prezentare a paşilor necesari pentru un acord global de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Problema centrală este găsirea unor mijloace prin care dezvoltarea economică la nivel global să fie şi sustenabilă. UE şi SUA au confirmat ONU obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2020, de 20%, respectiv 17%. Potrivit acordului încheiat în decembrie la Copenhaga, ţintele de reducere a emisiilor pentru ţările dezvoltate trebuie stabilite până la 31 ianuarie 2010.