Preşedintele ales al SUA a efectuat, luni, o vizită la Washington pentru a aborda cu preşedintele în exerciţiu George W. Bush principalele provocări care îl aşteaptă cînd îşi va prelua atribuţiile, pe data de 20 ianuarie. Democratul Barack Obama, în vîrstă de 47 de ani, care a cîştigat alegerile prezidenţiale după doi ani de campanie pe tema schimbării, mai ales a politicilor economică şi externă a republicanului Bush, a lăsat totuşi politica de partid deoparte pentru cele 90 de minute cît se estimează să dureze vizita sa la Casa Albă. Însoţit de soţia Michelle şi de fiicele Malia şi Sasha de zece, respectiv 7 ani, Barack Obama a făcut turul Casei Albe, care urmează a-i fi reşedinţă şi loc de muncă în următorii patru ani, după care se va aşeza să discute cu predecesorul său în funcţie despre o largă gamă de probleme, de la transferul puterii la economia americană şi războiul din Irak.
George W. Bush, care a salutat victoria lui Barack Obama, fiul unui kenyan şi al unei americance albe, ca pe “un vis împlinit pentru susţinătorii drepturilor civile”, a declarat a fost emoţionat să îi privească pe preşedintele Obama, soţia sa Michelle şi pe frumoasele lor fete intrînd pe uşa Casei Albe. La ultima întrevedere dintre preşedintele în exerciţiu şi Barack Obama, George W. Bush a folosit o soluţie dezinfectantă după ce i-a strîns mîina. „Obama!”, a exclamat Bush, potrivit unui al doilea volum de memorii al preşedintelui ales intitulat „Îndrăzneala de a spera”. „Vino aici să o cunoşti pe Laura. Laura, ţi-l aminteşti pe Obama. L-am văzut la televizor în noaptea alegerilor. Frumoasă familie. Iar soţia ta, o doamnă impresionantă”, a continuat Bush. Cei doi politicieni şi-au strîns mîinile, spune Obama, iar Bush s-a întors către un adjunct al său, care i-a turnat multă soluţie dezinfectantă pe mîini. Bush i-a oferit şi lui Obama, spunîndu-i: „Nu am vrut să fiu neigienic şi am dat cu soluţie”. Ulterior, preşedintele Bush l-a luat deoparte pe Obama şi i-a spus: „Sper că nu te superi că îţi dau un sfat. Te aşteaptă un viitor strălucit. Cînd ai parte de multă atenţie, cum este cazul tău, oamenii încep să te vîneze. Toată lumea aşteaptă să aluneci, înţelegi ce vreau să spun? Aşa că ai grijă!”. Cînd un jurnalist i-a citit aceste pasaje în timpul unui interviu, George W. Bush a reacţionat indignat: „Credeam că sînt amabil. Iar la final el cu asta a rămas?”. Preşedintele a adăugat încruntat: „Nu mă cunoaşte prea bine”.
Cum relaţiile dintre cei doi nu par să evolueze pozitiv, Barack Obama examinează deciziile preşedintelui în exerciţiu, în special în ceea ce priveşte forajele petroliere şi limitarea cercetării în domeniul celulelor-stem embrionare. Aceste decizii sînt luate în baza puterii executive a preşedintelui, care îi permite să nu apeleze la Congres şi unele sînt în contradicţie cu poziţiile lui Obama.
Speranţa într-o reevaluare a deciziilor actualei administraţii de la Washington îi aduce deja lui Barack Obama sprijinul premierului britanic, Gordon Brown, care va încerca să îi convingă pe liderii europeni, în numele preşedintelui-ales al SUA, să contribuie cu trupe suplimentare la stabilizarea Afganistanului. Barack Obama a cerut în mai multe rînduri statelor europene să depună eforturi mai mari pentru stabilizarea Afganistanului. În cursul unei convorbiri telefonice, cei doi au vorbit săptămîna trecută de problemele de securitate din Afganistan. Gordon Brown ar urma să discute în special cu liderii din Franţa, Germania, Spania şi Italia, criticaţi că nu doresc să se implice suficient în stabilizarea Afganistanului. Şeful Statului Major al forţelor aeriene britanice, Jock Stirrup, a declarat însă că militarii nu ar trebui să fie transferaţi direct din Irak în Afganistan, după o reducere semnificativă a contingentului britanic, anul viitor. Acesta a precizat că forţele armate britanice au nevoie de timp pentru a se recupera după mai mulţi ani petrecuţi în zonele de conflict. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Miliband a declarat în acest sens că nu ar fi necesară o sporire a efectivelor britanice în acea zonă.