Preşedintele Barack Obama, soţia sa, Michelle şi cele două fete ale lor vor petrece câteva zile în Florida, în luna august, pentru a-şi arăta solidaritatea cu o regiune greu lovită de mareea neagră ce se întinde în Golful Mexic. Familia Obama va merge acolo în weekend-ul din 14 august. Barack Obama este supus unei puternice presiuni pentru a-l determina să facă ceea ce el cere americanilor: să facă turism în regiunea afectată de cea mai severă maree neagră din istoria SUA. Posturile de televiziune americane nu au ezitat să facă o paralelă între familia prezidenţială, care a fost la sfârşitul săptămânii trecute într-un minunat parc natural din Maine, la malul Atlanticului şi cererea repetată a preşedintelui Obama, adresată americanilor, de a face un tur prin statele riverane golfului, lovite de catastrofă. Casa Albă nu a anunţat încă unde îşi va petrece familia Obama vacanţa de vară. De obicei, merge la Martha\'s Vineyard, o minunată insulă pe coasta Atlanticului, în statul Massachusetts, cu plaje magnifice şi apă curată.
În zona afectată de mareea neagră, echipele de intervenţie au recuperat, miercuri, numai 56 de barili de petrol de la suprafaţa apei în Golful Mexic, ceea ce indică faptul că stratul de petrol s-a diminuat semnificativ. Amiralul Thad Allen, care coordonează eforturile de combatere a mareei negre, a anunţat că cele 750 de nave mobilizate în Golful Mexic pentru operaţiuni de curăţare la suprafaţa apei găseau cu greu suficient petrol pentru colectare. Grupul British Petroleum (BP) a instalat, cu o săptămână în urmă, un nou dispozitiv de captare, reuşind să oprească, pentru prima dată în trei luni, scurgerea de petrol.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Americane a Profesorilor acuză compania BP că încearcă să cumpere cei mai buni oameni de ştiinţă şi academicieni pentru a-şi asigura apărarea în dosarul poluării din Golful Mexic. Până acum, BP riscă peste 300 de acţiuni judiciare. Într-un comunicat, BP anunţă că a angajat numeroşi oameni de ştiinţă specializaţi în resursele din Golful Mexic. Potrivit unei copii a contractului, obţinută de BBC, aceşti oameni de ştiinţă nu pot publica studiile realizate la cererea BP şi nu pot discuta despre aceste evaluări, timp de trei ani. În plus, aceşti experţi vor putea efectua studii pentru alte entităţi doar dacă activităţile nu vor coincide cu interesele BP. Bob Shipp, şeful catedrei de Ştiinţe Marine de la Universitatea Alabama de Sud, este unul dintre academicienii abordaţi de BP.