„Familia regală română“, omagiată la Bilblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Familia regală română“, omagiată la Bilblioteca Judeţeană

Cultură 16 Octombrie 2008 / 00:00 492 accesări

La Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ poate fi vizitată, pînă la sfîrşitul lunii octombrie, expoziţia de carte, fotografie şi carte poştală „Familia regală română“. Expoziţia deschisă la parterul instituţiei de cultură aduce în prim plan două date importante. La 10 mai 1866, Carol I soseşte în ţară şi depune jurămîntul în faţa Parlamentului, devenind principe al României, iar la 30 decembrie 1947, regele Mihai, ameninţat cu arma de către Petru Groza, şantajat în timp ce Palatul Regal era înconjurat de armata sovietică şi trupe române fidele comuniştilor, este nevoit să abdice. „Între ele se înscrie, în România, Regalitatea, 80 de ani în care s-a obţinut Independenţa faţă de Imperiul Otoman, s-a realizat reîntregirea neamului, s-a construit România modernă. Întregul an calendaristic conţine zile care ar putea fi folosite ca pretext pentru realizarea unor evenimente despre Casa Regală a României. Oamenii care au realizat aceste lucruri nu au însă nevoie de pretexte pentru a fi celebraţi“, a declarat bibliotecara Iulia Dima. Expoziţia reflectă interesul pe care copiii şi tinerii l-au manifestat pentru familia regală, în această vară, cererile de carte pe această temă fiind foarte mari.

Tot la Bbiblioteca Judeţeană, la parter, sînt deschise, în această perioadă, două expoziţii aniversare: „George Mihail Zamfirescu – 110 ani de la naştere“ şi Marian Papahagi - 60 de ani de la naştere“. George Mihail Zamfirescu, apreciat în special ca dramaturg, s-a născut la Bucureşti, pe 13 octombrie 1898 şi murit în 1939. Inspiraţia sa predilectă au fost culorile tari, vorbele înverşunate şi sufletele simple ale mahalalelor capitalei. „Maidanul cu dragoste“, „Sfînta mare neruşinare“, „Cîntecul destinelor“ şi „Bariera“ sînt cîteva dintre romanele sale. „Idolul şi Ion Anapoda“, probabil cea mai cunoscută creaţie teatrală a sa, s-a jucat cu mult succes în toată ţara, de la premiera din 1934, de la Teatrul Naţional din Bucureşti. Stagiunea de toamnă a Teatrului Naţional din capitală s-a deschis, anul acesta, cu o nouă montare a piesei lui G. M. Zamfirescu, cu Ion Cojar ca regizor şi cu Dan Puric în rolul „omului anapoda“.

Marian Papahagi s-a născut la 14 octombrie 1948, în Rîmnicu-Vîlcea şi s-a stins din viaţă la doar 51 de ani. Critic literar, eseist, profesor în Cluj şi la mai multe universităţi din Europa, prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Marian Papahagi a fost şi traducător din limbile italiană, franceză, spaniolă, portugheză. Imediat după 1990, ca secretar de stat în Ministerul Învăţămîntului, a propus şi susţinut primele reforme ale sistemului românesc de învăţămînt (în mare parte respinse de Parlament). Este, alături de Mircea Zaciu şi Aurel Sasu, autor al prestigiosului „Dicţionar al scriitorilor români“, apărut în patru volume.



12